четвртак, 22. јануар 2009.

GONE

***
(3-)

rešen da kompletiram filmove za koje je james watkins (eden lake) piso scenario, pogledah i ovaj horor-triler; pre mesec-dva sam propustio priliku da ga skinem zbog rivjua koji su potencirali da je do generički triler, ništa novo niti posebno. međutim, sada, kad shvatih da je to watkins pisao, a da psiha igra simpatični i talentovani skot mehlovic (mean creek), reših da proverim o čemu se tu radi – i zatekoh jedan ne previše ambiciozan hororčić, ali odlično odrađen u okvirima svojih ambicija, sa zadivljujućom dozom realne drame, ubedljivih i zanimljivih likova i situacija.

u suštini, ovo je kao jedna mnogo jednostavnija, australijska KALIFORNIA u kojoj se broj junaka brzo svede na 3, i sva tenzija se postiže između njih – usred pustinje.

nema tu mnogo originalnosti, ali je film pitak i gledljiv zbog dobrih likova i glume, te fine fotografije, a na kraju to dostiže i sub-HITCHER akciju.

u suštini ovo je ipak pre svega drama o (ne)poverenju – kako opšteljudskom (da li i koliko verovati onome ko se predstavlja kao prijatelj?) tako i među-heterosexualnom (da li i koliko verovati devojci/momku?). to je provučeno kroz žanrovske matrice tako da ne smara nego je integralni deo priče koja ipak ne gubi mnogo vremena već okreće svoje žanrovske točkiće manje-više uhodani mstazama, prema finalnom (krvavom) odredištu.

u kontextu ostalih watkinsovih scenarija, ovaj je najviše generički, i najblaži – ali samo u poređenju s ostalima; ipak, ni ovde nema mnogo milosti, i visoke cene se plaćaju: pred kraj videćete, pored ostalog, najmanje jednu inovativnu metodu dranja i bušenja kože te krvoprolića.

sasvim pristojan mali horor-trilerčić!

http://www.imdb.com/title/tt0482374/

Нема коментара:

Постави коментар