субота, 24. јануар 2009.

SUKEBAN BOY (2006)


**

2

jedan od razloga što mnogi vole azijske, a pre svega japanske filmove, jeste njihova downright sumanuta nebriga za bilo šta što inače smatramo svetim, pristojnim ili barem... 'normalnim'!
dosta nam je 'logičnih' američkih zapleta u kojima se u prvih 5 minuta zna ko su naši a ko njihovi, ko će s kim da završi u krevetu, i uopšte kuda sve to vodi i s kojim naravoučenijem.
case in point:
pogledah film koji se zove SUKEBAN BOY.

nemajte brige – ovo nije gay soft porn kako naslov možda zvuči, već punokrvna orgija heterosexualnosti u kojoj, sve do pred kraj, uopšte nema bitnijih muških likova.
glavni junak je 'dečak' ženskastih crta lica koga šalju u školu za devojke, obučenog u uniformu curice, i s perikom.
mokri san skoro svakog tinejdžera donekle je pokvaren činjenicom da ovog sukebana igra devojka, pa su time pokvarene situacije u kojima 'on' svedoči ogoljavanje tih curica. san je donekle pokvaren i time što je situacija toliko stilizovana i karikirana da vrlo brzo gubi svaku vezu sa realnošću, pa vam neće baš mnogo značiti u smislu 'uh, kad bi se meni ovo desilo, baš bi se ovako situacija razvijala!'
dakle, sukeban susreće devojačke bande, neke od njih maskirane; 'njegov' otac mu ulazi u kadu dok se kupa, a kasnije, dok je sukeban ranjen, tata bi da mu sin na izdisaju liže bradavice (he would, wouldn't he!); dolazi na sekciju za ponižavanje – nešto najsmešnije još od sličnog skeča montija pajtona, o uredu za vređanje i ponižavanje – gde se curice primoravaju da se svlače (i stide!) pred drugim curama, što je tipično japanska 'sramota' (mislio sam da žene nemaju tu vrstu osećaja stida izlaganja svog golog tela pred koleginacama po polu – ili sam ja gledao suviše filmova o opaticama i ženskim školama?). istina, mora se priznati da su sise i (naročito) guze koje se ogoljavaju u ovom filmu vrlo slabe čak i za uobičajeno niske azijatske standarde – mada, ako volite pljosnate, mlitave, strijaste guzove, toga ima ovde u izobilju!
bez ikakvog opravdanja u zapletu (čuj! 'zaplet!') ovo odlazi i u fanta-horor teritoriju, sa nekim bizarnim mutacijama: kriminalka pogođena metkom ispljunutim pravo u grudi joj počinje da razvija vatrene cevi iz rascepljenih bradavica i da strelja okolo – ali to niej ništa, jer tu je negde i cura kojoj brojne cevi iskaču iz patrljaka odsečenih nogu...
moram da napomenem da film zvuči mnogo bolje prepričan nego pogledan: režija je mlitava, pešačka, ne-energična; scenario je infantilan a nije bezobrazan na pravi način; sve odiše detinjastom irelevantnošću, i nema ni šmek ni ujed npr. miikeovskih preterivanja.
ipak, kao simpa razbibriga i predah od 'ozbiljnih' filmova pravljenih za ujka Oskara, SUKEBAN BOY može da posluži.
od mene, dvojka.

PS: isti autor je radio MACHINE GIRL i TOKYO GORE POLICE, u kojima je svoje splatter i trash opsesije doveo do paroxizma; efekti su u njima neujednačeni, ali kako su rasli budgeti, rasle su i ambicije i preterivanja, pa se to sve može pogledati, naročito kao znamo da u TOKYO GORE POLICE igra prelepa i godinama neokrnjena zvezda Miikeove AUDICIJE, Eihi Shiina.

http://www.imdb.com/title/tt1080767/

Нема коментара:

Постави коментар