четвртак, 2. септембар 2010.

FESTIVAL SRPSKOG HORORA

Imam zadovoljstvo da vas izvestim o dešavanju koje, imajući u vidu tematiku i učesnike, neće moći da prođe bez mene.

Novoosnovani Festival srpskog horora biće održan od 3. do 5. septembra u Ribarskoj Banji kod Kruševca. Na programu je niz igranih i dokumentarnih horor filmova, okrugli sto posvećen strahu i horor žanru, tematske večeri - najavljuje idejni tvorac manifestacije Slavoljub Marković.

Na programu je niz dugometražnih i kratkometražnih horor filmova domaće proizvodnje, uključujući dokumentarne filmove koji se bave vampirima i sujeverjem, kao i okrugli sto posvećen horor žanru.

Prema Markovićevim rečima, ovogodišnje izdanje manifestacije neće biti takmičarsko, već ga treba shvatiti kao nulto, to jest kao uvod u konkurs za pravljenje kratkih horor filmova koji bi na Festivalu srpskog horora bili prikazani sledeće godine.

Marković, urednik regionalnog nedeljnika "Grad" iz Kruševca, rekao je da se ideja za festival javila prošle godine kada je taj list raspisao konkurs za kratke priče o vodenicama, a čiji je rezultat istoimena knjiga. Mnogi autori su poslali radove u horor ključu, što je bio podstrek da se razmišlja o konkursu za horor filmove, rekao je Marković i ukazao da ti filmovi mogu biti snimljeni amaterski, korišćenjem jeftine tehnologije kao što su mobilni telefoni i kamere fotoaparata.

Prve večeri Festivala srpskog horora biće održan okrugli sto o horor žanru, biće prikazano nekoliko dokumentaraca u saradnji sa Radiotelevizijom Srbije, a nastupiće i Kruševačko pozorište sa prigodnim performansom.

Drugo veče biće posvećeno Đorđu Kadijeviću, pioniru srpskog horor filma, koji će primiti festivalsku nagradu za doprinos razvoju poetske fantastike i horora kao žanra u domaćoj kinematografiji. Tom prilikom biće prikazani Kadijevićevi filmovi "Leptirica", "Sveto mesto", "Štićenik" i "Devičanska svirka".

Poslednje veče biće posvećeno Mladenu Đorđeviću, tvorcu filma "Život i smrt porno bande", koji je kao student snimio kratka horor ostvarenja "Živi mrtvaci" (2000) i "Glad" (2002).

Iste večeri nastup će imati Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac sa "živim" izdanjem emisije "Šok koridor".

Svake festivalske večeri biće prikazivani kratki horor filmovi domaće proizvodnje.


PROGRAM FESTIVALA:


3. septembar, petak (Srndalje, vodenica)


19,00 Da li je moguće?

20,00 Strahom protiv straha - performans (Kruševačko pozorište)

20,15 Otvaranje festivala

20,25 Strahom protiv straha - sa gostima o fenomenu straha i hororu kao žanru, uz projekcije mini filmova "Vampiri u Srbiji" i "Priče iz vodenice" (Mladen Đorđević, Dejan Ognjanović, Milan Orlić, Goran Ćeličanin, Goran Vasić, Miljan Marković, Đorđe Milosavljević, Dušan Cicvara, Slavoljub Marković)

22,00 Misterije Srbije: Ovaj i onaj svet



4. septembar, subota (Ribarska Banja)


16,30 Misterije Srbije: Vile i zmajevi

17,15 Misterije Srbije: Magija istočne Srbije (vlaška magija)

VEČE ĐORĐA KADIJEVIĆA

18,00 Film "Leptirica"

19,00 Razgovor sa Kadijevićem (Slavoljub Marković i Dejan Ognjanović) i uručenje nagrade za životno delo

20,15 Film "Sveto mesto"

22,00 Film "Štićenik"



5. septembar (Ribarska Banja)


16,30 Misterije Srbije: Kremansko proročanstvo

17,15 Misterije Srbije: Kremansko proročanstvo 2

18,00 Šok koridor uživo

VEČE MLADENA ĐORĐEVIĆA

19,10 Film "Živi mrtvaci"

19,30 Razgovor sa Mladenom Đorđeviđem (Dušan Cicvara i Dejan Ognjanović)

20,30 Film "Glad"

21,30 Film plus: "Zona mrtvih" (Milan Konjević i Milan Todorović)


Više detalja, kao i horor sadržaja nevezanih direktno za festival, možete naći OVDE.


A kad sam već kod promocije srpskog horora – u sredu, 01. septembra, na II programu RTS-a u emisiji BEOCULT, emitovan je prilog o programu SUBVERZIVNA SRBIJA. Snimak koji trenutno posedujem ima vrlo slab ton, ali pokušaću da nabavim bolji i okačim za eventualne zainteresovane. Do tada, par kadrova odatle: