субота, 1. јануар 2011.

DANS TOM SOMMEIL aka IN THEIR SLEEP (2010)


In Their Sleep (2010)

Caroline du Potet, Éric du Potet ****

RIVJU BY SHOZO

Francuska kinematografija nas iz godine u godinu iznenađuje naslovima koji je zasigurno svrstavaju na prvo mesto evropskih filmskih velesila. Mladi, ali i oni iskusni stvaraoci nastupaju bez želje da koketiraju sa publikom, i kreairaju dela otvorene, grube, i vrlo često brutalne sadržine.

In Their Sleep je inteligentno konstruisan i sadržajan triler sa primesama horora. Njegov duh, kao i scenografija, nas podsećaju na prethodnike kao što su Ils ili Haute Tension; i od oba pokupljuje najkvalitetnije elemente.

Nakon gubitka sina, i po povratku kući, iskusna bolničarka naleće svojim autom na mladog momka koji je pokušao da je zaustavi. Nakon ukazivanja pomoći i gostoprimstva, kreće napeta psihološka vrteška, u kojoj autori filma uspevaju da na vispren način, kombinujući flešbekove i akcione scene, zadru u najmračinije uglove ljudske psihe.



In Their Sleep je zapravo melodramatična priča o dve izgubljene duše: prva, koja svojim inertnim, pravolinijskim i ravnodušnim kretanjem kroz život se neumitno kreće ka njegovom kraju; i druga, koja izgubljeno luta prostorom zvanim Zemlja sistematski uništavajući njene žitelje.

Negde usput javlja se i neostvariva romansa sa obrisima edipovog kompleksa, u kojoj majka želi da nadomesti gubitak sina, a psihopata neuspešno pokušava da leče komplekse. Jutro stvari postavlja na svoje mesto.

Autori filma krajnje uspešno kolaboriraju na liniji gledalac - likovi u filmu, i uspešno vezuju publiku za tragične persone, a glavni negativac, iako na momente otvoreno prikazan kao brutalni psihopata, negde u etru biva shvaćen kao nezrelo dete u porazi za igračkom, ili kao slon u staklorezačkoj radnji.


Moralni satisfakcionisti nikako neće biti zadovoljni krajem filma, ali, na sreću, autori su tempom i ritmom razvijavnja radnje i likova odavno najavili i sproveli samo neminovan sled događaja, te tako dobijamo jednu mračnu, ali koherentnu i zaokruženu celinu.

Još jedan a must-see za ljubitelje francuskog horora.