среда, 12. јануар 2011.

Žanr u novoj GRADINI

  GRADINA 38-39 IZAŠLA IZ ŠTAMPE – a u najnovijem broju nekoliko stvari koje bi pratioce Cult of Ghoula mogle zanimati.
Pre svega, tu je temat o žanrovskoj književnosti koji čine izlaganja sa KNjIŽEVNE KOLONIJE SIĆEVO 2009 – pri čemu je ovo 'žanrovska' bilo shvaćeno gotovo potpuno kao 'fantastična', budući da su i učesnici i teme govorancija pretežno vezani za SF i horor. Izlagači nisu teoretičari, pa ne očekujte tu vrstu ozbiljnosti u izlaganjima, ali jesu praktičari, pa je svakako vredno videti kako NJIMA izgleda rad u žanru. Izrazita kratkoća izlaganja – par stranica u proseku (10 izlaganja na 20ak stranica) – takođe ukazuje da ne treba očekivati otkrovenja. Ipak, svako koga ova oblast zanima svakako bi trebalo da baci pogled na to šta se pričalo u Sićevu leta 2009-og ere vulgaris.
Evo šta sadrži taj temat:

Žanrovska književnost (okrugli sto)...69
Goran Stanković:  (Neformalizovane) teme...70
Goran Skrobonja: Slipstrim književnost...72
Oto Oltvanji: Mešavina žanrova...74
Pavle Zelić: Usponi i padovi žanra...76
Ilija Bakić: Žanr: pogodbena kategorija...79
Stevan Bošnjak: Žanrovski paradoks...82
Ranko Risojević: Bibliotekarska klasifikacija žanra...85
Meri Ilić: Žanr i cenzura...87
Nenad Šaponja: Odnos marketinga i žanr.književnosti...88
Srđan Savić: I Turci provališe ravnje...92

Pored toga, u ovom broju mogu se naći i auto-čestitanja na jubileju (110 godina od 1. broja pra-GRADINE); Portret kritičara: Dejan Dabić (osnivač FILAŽA, itd.); nekoliko prikaza Skrobonjinog fanta-naslova iz pera fanta-kolega: Pavle Zelić 'Puste želje' i Ilija Bakić 'U multiverzumskim zamkama' (O knjizi Gorana Skrobonje Čovek koji je ubio Teslu)...
A ako ni to nije dovoljno, ljubiteljima pesmimistično nihilistične mračnjačke grobne poezije preporučujem i separat o Paulu Celanu:
PAUL CELAN: FUGA SMRTI
Paul Celan Fuga smrti i druge pesme...45 (Preveo Zvonimir Kostić Palanski)
Karin Maršal Alegorija za neizrecivi bol...59
Dobrivoje Jevtić Paul  Celan - mail  art...61

            Očigledno je, dakle, da se radi o jednom vanredno zanimljivom broju, pa poitajte da ga prisebite na vreme. U Beogradu: Stubovi Kulture, Aleksandar Belić i verovatno još ponegde – ili zovite redakciju i probajte da naručite direktno, na 018 536 200.