понедељак, 14. новембар 2011.

Ghoul obrađuje Beč (6): Belvedere i misterija Sfinge


            Pod najezdom kojekakvih zbitija, rivjua, neočekivanih premijera i aktivnosti diljem Srbije u proteklih mesec dana, nikako da završim svoju seriju izveštaja o mega-slikovitoj i giga-svrhovitoj poseti Beču, o kojoj jedva da sam polovinu materijala iscrpeo.  
Kao kratak predah od ultimativnih gnusoba i grozota iz JEDENJA BOGOVA, evo malo lepih slika i lepih ambijenata, da povratimo veru (!) u ljudski rod (!), koji osim klanja i iživljavanja ume, kad mu ćune, da napravi i nešto lepo.
            Jedna od takvih lepota jeste dvorac Belvedere, koji je Marija Terezija podigla jednom svom vernom i uspešnom vojskovođi da tu privodi ženske, u znak zahvalnosti za neke osvojene teritorije i pljačku blaga koje je namakao carskom sefu.  
U to vreme nije postojao Haški tribunal, a ta vojničina (čije ime me niti zanima niti ga želim u svom mozgu) ionako se borila na strani pravednih (odnosno jakih), pa zato, evo kakvu je raskoš dobio kao nagradu za verno služenje moćnoj kruni.
            Lepo uređenim parkom oko dvorca danas se možete šetkati besplatno, a za smiješnu sumu od kojih 12 E možete se počastiti i posetom njegovih iznutrica, u kojima se sada čuvaju i svetini na uvid nude neke od najlepših slika lokalnih, i inih slikara.  
Ja sam, dakako, Belvedere overio i spolja i iznutra, ali ću o umjetninama u kojima sam uživao u nutrini izvestiti u zasebnom izveštaju. Do tada, evo slikovitog osvrta na Belvedere spolja.
Podrazumeva se, sa akcentima na fantastičnim i makabrističkim detaljima koji su privukli pažnju ghoulovskog oka:
– sfinge, satiri, tritoni, kojekakve iskežene face – i jedna Vodolija, kao znamen mog horoskopskog znaka.
 Inače, Belvedere je i poprište dveju scena u najnovijem Kronenbergovom pokušaju da dotakne dno i potroši poslednje cvonjke kredita koji kod mene ima – naime, u filmu A DANGEROUS METHOD (2011) koji govori o Frojdu i Jungu, pa se stoga sasvim logično dešava u – Beču. 
Stoga, radi poređenja, evo i nekoliko kadrova iz tog filma, koji svedoče o tome da sam hodio istim stazama kojima i Kronenberg, nedavno, s tim što je on svoje napustio i krenuo nekim drugim...
Moj obilazak Belvederea odigrao se u petak 30. septembra, kojom prilikom su i nastale sve ove ekskluzivne fotke.
Obilazak Sfingi i ostaloga ovekovečila je drugarica Lilit (zapazi pattern: Sfinge, Lilit, Meduze... a nigde Zvončice!), koja je ubrzo morala da se vrati u kuhinju, gde joj je i mesto, 
...ali mi je ljubazno ostavila svoj aparat da njime sam škljocam, tako da je sve fotke na kojima Ghoul ne stoji vrlo daleko od kamere (ili se na njima i ne vidi) – načinio on sam (tj. ja). 
Ali to je verovatno i izlišno isticati, budući da se na mojima, za razliku od njenih, jasno vidi izvežbano filmsko oko i urođeni smisao za kadriranje, uglove, svetlo itd.