среда, 24. октобар 2012.

Ghoul na SAJMU KNJIGA

             Pošto je i Azatot prvo sebi pipke stvorio, evo da i ja prvo izvestim o mom ovogodišnjem prisustvu na Bg Sajmu knjiga.
            Najavu mog predavanja Slike Neiskazivog: LAVKRAFT U STRIPU već ste videli ovde, a evo sada i nekoliko fotki sa tog dešavanja (photos (c) by Milosh & Drashko). Ukratko, bilo je to jedno od dužih (50-ak minuta) i posećenijih (15-20 duša) predavanja u Strip-sali. 
            Ja sam veoma zadovoljan brojnošću i kvalitetom publike. Domaćin-urednik svega toga, Draško Roganović, pripomagao je i uskakao sa dobrim potpitanjima, taman da mi da šansu da udahnem i okvasim grlo + da usmeri priču ponegde gde je ja sam možda ne bih vodio.
            Čak i tehnika je bila prilično poslušna – izuzev što je PDF format za laptop bio previše egzotičan pa ovaj nije umeo da ga otvori. Srećom, svi strip-inserti – izuzev iz tog jednog, Koultartovog THE CALL OF CTHULHU – bili su u JPG formatu, i predavanje je njima bilo obilato ilustrovano.

            Što se tiče mog prisustva u papirnom izdanju, evo nekoliko najava i EPP-a vezanih za moje (stare) knjige, i za nove u kojima ima mojih tekstova, blurbova ili već nečega.
Napomena: sve cene navedene ispod su specijalne, sajamske, sa uračunatim popustima. U regularnoj prodaji će ove stvari koje na sajmu koštaju 600-700 din. biti zapravo 900-1000 din.

            ČUDNI SLUČAJ DOKTORA DŽEKILA I GOSPODINA HAJDA
            Izdavač: Makondo
            Šta: Novi prevod (by Bojan Bosnić) Stivensonovog klasika horora, po prvi put ikada na srpskom u luksuznom izdanju, sa tvrdim koricama, platnom, zlatotiskom, originalnim ilustracijama + koricom (by Ivica Stevanović!!!), na dobrom papiru, sa sto stranica čvrsto ušivenih i zalepljenih tako da knjiga potraje i za  vašu decu i unuke.
            Pošto: 700 d.
            Ghoul: Na kraju knjige naći ćete i moj detaljan pogovor o značaju i vrednosti ove novele, iz kojega je odlomak, u vidu blurba, i na zadnjoj korici (klikni da vidiš čitko).

            U ZNAKU VAMPIRA: Muške priče o krvopijama
Izdavač: Paladin
Šta: Antologija priča i novela domaćih (muških) autora koju uređuje i izdaje Goran Skrobonja. Njenog sadržaja podsetite se OVDE. Jeziva cigla od preko 470 strana nudi obilje varijacija na temu sisanja, krvoliptanja, lizanja i srkanja telesnih tečnosti, isisavanja životne sile i ko zna čega sve ne! Zastupljeni autori su WHO'S WHO današnje srpske fantastike, pa prema tome... dabogme! Must have – must read!
Pošto: 700 d.
Ghoul: Ja sam u ovoj knjizi prisutan kroz priču NIOTKUDA. Mada nisam najsrećniji s tim naslovom, nije mi htela duša da ovo sočinjenije krstim "Luda noć u motelu ROMANTIKA", mada bi to nekome možda zvučalo malo lepše. Nastranu naslov, ovo je jedna od mojih gadnijih, seksualno eksplicitnijih, dinamično-akciono-zabavnijih, uslovno rečeno vedrijih priča (comparatively speaking, naročito u odnosu na recimo "Jamu" u APOKALIPSI ili na "Sektu prljavih" u ISTINITIM LAŽIMA). Prilično sam zadovoljan njome; štaviše, mislim da je jedna od tri moje najbolje kratke priče u mom dosadašnjem opusu. Rekao bih da je verovatnije da bude crowdpleaser negoli prethodne dve pomenute – iako nije pisana sa svesnom namerom da takva bude.

Paralelno s ovom knjigom, na sajmu možete potražiti i žensku verziju ovoga – skromnijeg obima, ali nadam se ne i umjetničkog ili bar žanrovskog domjeta.
U ZNAKU VAMPIRICE – Ženske priče o krvopijama
            Iz očiglednih razloga bio sam sprečen da učestvujem i u ovoj zbirci, ali sam zato dobio primerak koji mi formacijski pripada, pa ću se i na njen sadržaj osvrnuti u narednih mesec dana, nadam se.

FOTOFOBIJA - Nikola Vitković

Izdavač: KOMIKO (Biblioteka: Moderni srpski strip)
Šta: Psiho-horor monodrama, napisana i nacrtana 1998-1999 od strane ilustratora NEKRONOMIKONA, Nikole Vitkovića. Intimno-apokaliptični SF/psiho-horor, 56 strana, B5 format, tvrdi povez, crno-belo.
Pošto: 600 d.
            Ghoul: Ja sam napisao blurb za ovaj vredan strip album, i on glasi:
FOTOFOBIJA donosi bogat vizuelni korelat senzacija poslednjeg čoveka na Zemlji koji svoju intimnu apokalipsu projektuje na čitav svet. Strah od svetla jednak je strahu od sveta, a oba zajedno imaju koren u strahu od istine koja je, blago rečeno, bolna. Pakao čoveka zatočenog u svetu koji može da podnese samo u malim dozama, kroz proreze na roletnama, prikazan je izvanrednim grafizmom čiji se sudari svetla i tame urezuju direktno u dušu čitaoca.

BIBLIOTEKA DILAN DOG, KNJIGA 18
Izdavač: Veseli Četvrtak
Šta: Najnovija knjiga, sa epizodama 52. PRESUDA (Tekst i crtež: Tiziano Sclavi i Gianluigi Coppola), 53. KRALJICA NOĆI (Tekst i crtež: Claudio Chiaverotti i Montanari & Grassani) i 54. DELIRIJUM (Tekst i crtež: Claudio Chiaverotti i Giovanni Freghieri). Ova knjiga je u prodaji od srede 24.10.
Pošto: 2.100 d.
Ghoul: I ova knjigu krase propratni tekstovi stručnjaka, a ja u njoj pišem o epizodi DELIRIJUM.
             
Što se tiče mojih ranijih radova:

            Roman NAŽIVO možete naći samo na štandu ČUDNA KNJIŽARA / TARDIS (oko 400 d).
            NEKRONOMIKON 2.0 se takođe prodaje samo tu (2.400 d).
            STUDIJA STRAVE – ima još uvek kod Malog Nema (oko 600 d).
            NOVI KADROVI – valjda je izdavač, CLIO, još ima na lageru; zaboravio sam da proverim.
            U BRDIMA HORORI – rasprodata, ali video sam kod nekih antikvara jedan primerak, za 600 din, pa ko nema – nek pohita!
            FAUSTOVSKI EKRAN – nema nigde, baš nigde, ali ne brigajte: do idućeg sajma možda to bude izdato u novom, dopunjenom, bogato ilustrovanom, luksuznom, tvrdom izdanju sa bar 1/3 više teksta.
            Većina Ghoul-friendly izdavača okupila se u alijansu po principu "Zajedno smo jači": Makondo, Veseli Četvrtak i ČUDNA KNJIŽARA / TARDIS nalaze se jedni do drugih u dnu hale 4 (slepo crevo koje izlazi iz glavnog prstenca: to je ono gde su uvek Vulkan, Delfi i kompanija, kao i većina stripadžija), a tu pored njih je i DARKWOOD, čiju novu ediciju JEZOVNIK toplo preporučujem. Album sa CREEPY radovima legendarnog Bernija Rajtsona je MUST HAVE!
            KOMIKO je u prvom krugu hale 1, na zajedničkom štandu komiko / besna kobila / kornet a jedino je Skrobonja, od pominjanih, na spratu, u glavnom prstencu.

            Za kraj, dve preporuke na neviđeno: dobio sam promo-primerke, pa da se time pohvalim i da ih reklamiram. Naravno, to ne znači da ću prema tim knjigama biti primetno nežniji – ali javlja mi se da ovima neće ni trebati mnogo moje popustljivosti, jer obe deluju vrlo dobro:

            MALTEREGO – Marko Šelić (Marčelo)
            Drugi roman popularnog rep-umetnika i urednika u Veselom Četvrtku: psihoze, ludila, šizofrenije, nasilje, zločini, triler na ivici horora, tok svesti, smelo poigravanje formom – i nekoliko odličnih unutrašnjih kolor ilustracija nezaobilaznog, vrednog Ivice Stevanovića (uključujući i samu koricu)!

            ISTORIJA LJUBAVI MEĐU MIKROBIMA - Ratko Radunović
            Novi roman crnogorskog wunderkinda i weirdokida. Ne znam ni o čemu je ni šta je, ali ime autora mi je dovoljno! Siguran sam da ovaj kratki roman ne liči ni na šta što ste čitali.

            Toliko za sada.
            O tome koje sam nove i stare knjige na sajmu kupio – U IDUĆEM NASTAVKU!