четвртак, 15. новембар 2012.

THE BARRENS (2012)


*(*)    
2-
            Ovaj kvazi-hororčić Darena Lina Bausmena (pozniji nastavci SAW franšize) užasno me je nervirao tokom gledanja i bio sam na ivici da ga ugasim na pola: izdržao sam, ali je samo par nedelja kasnije počeo milostivo da mi iščezava iz pamćenja (odbrambeni mehanizam!). Krcat je klišeima po pitanju likova i situacija, izrazito je usiljen i neubedljiv, dozlaboga je predvidiv a pokušaji strave su jadni i kilavi.  
Poor man's Jack Torrance prisili ženu i teen ćerku da odu na kampovanje. Ćerka istog trenutka kad kroči na tlo kampa nađe sebi dečka u prvom momku koga tu vidi (ne kažu džaba: od probiračice nema jebačice!), i njih dvoje samo 10 minuta kasnije već idu u žbunje. 
Tata je od samog starta očito poremećen. Priviđa mu se Bigfut. Odnosno, Đavo iz Džersija. A možda je i pravi? A možda je u šumi? 
Tata je nezadovoljan bukom u kampu, pa vodi ženskinje dublje u šumu, a pritom i sam tone sve dublje u ludilo... I to bauljanje po šumi je najdosadniji deo filma... Naravno, u twistu na kraju vidimo da tata baš i nije bio lud, jer nekakva kreatura je zaista bila tu, u šumovitoj goleti Džersija, a naš sumanuti sajko je sve vreme bio u pravu! 
Zato, deco, odsad pa nadalje, lekcija glasi: slušajte svog sumanutog sajko-ćaleta, jer daddy knows best! 
Slično naravoučenije već su nam dali TAKE SHELTER, LOVELY MOLLY i još gomila novijih filmova u kojima dva sata gledamo očigledno poremećenu, žestoko skrenulu osobu – a u zadnjoj sceni otkrijemo da su njene deluzije i manije i paranoje i ekscentrično frikšou-kripšou ponašanje zapravo bili opravdani
Neko sklon sociološkom čitanju horor filmova mogao bi u tome naći (implicitnu) sliku današnje Amerike, gde se takođe narodu plasiraju najluđi scenariji kao realni, odmah iza ugla, tek što nisu (terrorist threat! epidemic! crisis! asteroid! millennium bug! nancy! alien invasion! iran! north korea! new virus!...) a za predsedničkog kandidata se nudi, i do ivice predsednikovanja dođe luni tjun (sa svojom degenskom retro-ekipom) ne mnogo različit od ovih psiho-frikšou ludaka iz horora o kojima govorim. 
Mislim, daleko od toga da je Sl'obama cvećka (nije čak ni smrdljevak!), ali onaj Romni je stvarno sa dna kace, kao i njegovi još retardiraniji kompanjoni što brane abortus silovanim ženama sve treskajući Biblijom o sto. 
A i jedan i drugi narodu nude apsurd, ludilo i teror kao normalnost. I što su luđe njihove priče, to više insistiraju da ih se ozbiljno shvati. Credo quia absurdum est!
Ćini vam se da Amerikanci nisu normalni? Da malkice preteruju s tim intervencijama po svetu? Da njihove priče o oružjima za masovno uništenje, o širenju demokratije, o oslobađanju porobljenih itd. nemaju veze s mozgom? Zvuče vam malko nenormalno? Ma neeee, samo malo strpljenja, na kraju filma videćete da su bili u pravu!
Prema tome:
            Obey your father.
            Obey your leader.
            Especially when he looks like a dangerously murderous psychotic!