субота, 30. новембар 2013.

TERRA br. 16 posvećena HORORU! Ghoul na promociji u BG!



            U okviru akcije "Ghoul u prestonici", posle priče o FILAŽU, evo još jedne promocije!
Najnoviji broj fanzina TERRA, koji se inače bavi SF-om, posvećen je HORORU. A pošto je to tako, logično je da sam i ja tu prisutan. Tačnije, skoro polovinu ovog temata zauzimaju moji napisi. Evo čega tu sve ima:
SADRŽAJ

REČ UREDNIKA - 2

HIMNA UDRUŽENJA GRAĐANA SCI & FI - 3

IZVEŠTAJ SA FESTIVALA FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI PAZIN 2013 - 4

FREDERIK POL – IN MEMORIAM - 6

FREDERIK POL – KAPIJA (Odlomci iz romana) – 11

DEJAN OGNJANOVIĆ – BIOGRAFIJA - 28

ODNOS PREMA HOROR ŽANRU U KNJIŽEVNOSTI I FILMSKOJ TEORIJI
- DEJAN OGNJANOVIĆ - 30

MODERNIZACIJA GOTSKOG HORORA U DELU E.A. POA
- DEJAN OGNJANOVIĆ - 40

POGUBNO DEJSTVO VREMENA U 'MASCI CRVENE SMRTI' E. A. POA I
VIDOVITOSTI STIVENA KINGA
- DEJAN OGNJANOVIĆ - 47

KOSMIČKA STRAVA TOMASA LIGOTIJA
- DEJAN OGNJANOVIĆ - 56

MODERNI GOTIK: DŽOJS KEROL OUTS
- DEJAN OGNJANOVIĆ - 66

ROZMERINA BEBA KAO EGZISTENCIJALNI HOROR
- DEJAN OGNJANOVIĆ - 71

ĐAVO U MANTIJAMA
- DEJAN OGNJANOVIĆ - 80

KRUGOVI, KLETVE I UMRŠENE TRAKE
- DEJAN OGNJANOVIĆ - 87

SRPSKI HOROR NEKAD I SAD
- DEJAN OGNJANOVIĆ - 98

ISTORIJA HORORA
– VIKTORIJA PROHASKOVA - 103

UNUTRAŠNJA DRUGOST KAO IZVOR STRAHA
– SANJA LAZAREVIĆ RADAK - 122

ZAŠTO VOLIMO DA SE PLAŠIMO
– A. DAMJANOVIĆ, M. PANTOVIĆ, J. BARIŠIĆ- 139

BIOGRAFIJE ZASTUPLJENIH AUTORA HOROR PRIČA - 149

PRIČA O UTVARI GOSPOĐE VEL
– DANIJEL DEFO - 162

IZGUBLJENI U PIRAMIDI ILI PROKLETSTVO MUMIJE
– LUJZA MEJ ALKOT - 168

AVANTURA NEMAČKOG STUDENTA
– IRVING VAŠINGTON - 176

PRIČA O DUHOVIMA
– MARK TVEN - 179

KRALJEV ZAMAK
– BREM STOKER - 183

PAD TAME
– STEVAN ŠARČEVIĆ - 193

STRIP
– SA NJENIH USANA KAPLJE KRV - 204

            Sadržaj ovog temata odabrali su i priredili urednici fanzina i predsednici UDRUŽENJA GRAĐANA SCI & FI, Tihomir Jovanović i Svetislav Filipović. Izuzetak od toga je pod-temat sa mojim radovima, gde sam imao potpunu slobodu da odaberem ono što smatram da treba, a urednici se u to nikako nisu mešali. Trudio sam se da to budu tekstovi koji će pokrivati što širi spektar horora, od teorijskih napisa do kritika, od gotika do modernog horora, od književnosti do filma – sa naglaskom na tome da budu ili dosad neobjavljivani, ili da su objavljeni na slabo dostupnim, specijalističkim mestima na koja žanrovska publika retko ili nimalo ne zalazi (književni časopisi, retke knjige itsl). Evo kako to konkretno izgleda što se tiče mojih tekstova:
Odnos prema horor žanru u književnoj i filmskoj teoriji na srpskom jeziku
* Ovaj rad, prerađen na osnovu (za sada neobjavljene) doktorske disertacije "Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti" prvi put je objavljen u časopisu Književna istorija (2010, XLII, 142).

Modernizacija gotskog horora u delu Edgara A. Poa
* Ovaj esej, prerađen je u odnosu na (za sada neobjavljeni) magistarski rad "Gotski motivi u delu E. A. Poa". Prvi put je objavljen u časopisu Sveske (br. 88, Mali Nemo, Pančevo, 2008).

Pogubno dejstvo vremena u "Masci Crvene Smrti" E. A. Poa i u Vidovitosti Stivena Kinga
* Ovaj esej izvorno je objavljen u zborniku Aspekti vremena u književnosti (Institut za književnost i umetnost, Beograd, 2012).

Kosmička strava Tomasa Ligotija
* Ovaj tekst je odlomak iz (za sada neobjavljene) doktorske disertacije "Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti" (odbranjene na Filološkom fakultetu u Beogradu, 2012).

Moderni gotik: Džojs Kerol Outs
* Ovaj tekst je odlomak iz (za sada neobjavljene) doktorske disertacije "Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti" (odbranjene na Filološkom fakultetu u Beogradu, 2012).

Rozmerina beba kao egzistencijalni horor
* Poglavlje iz knjige: Dejan Ognjanović: Faustovski ekran: đavo na filmu, Matična biblioteka 'Svetozar Marković' (edicija 'Istok-Zapad'), Zaječar, 2006.

Đavoli u mantijama
* Knjiga Faustovski ekran: đavo na filmu (Matična biblioteka 'Svetozar Marković'; edicija 'Istok-Zapad', Zaječar) objavljena je 2006. godine, kao pobednički rukopis iz oblasti esejistike na njihovom konkursu. Moj finalni rukopis bio je znatno obimniji od verzije koja je objavljena. Odlomak koji sledi spada u onaj deo teksta koji se nije našao u knjizi, pa se stoga sada prvi put, ekskluzivno ovde, nalazi pred čitaocima. U njemu govorim o filmovima Lovac na veštice (The Witchfinder General, 1968), u jugoslovenskim bioskopima prikazivan pod prepevom Nema milosti za krvnika, zatim Đavolov beleg (Mark of the Devil, 1971) i Demoni (The Devils, 1971).

Krugovi, kletve i umršene video trake
* Ovaj prikaz knjige Krugovi i kletve Dragana Jovićevića (Filmski Centar Srbije, Beograd, 2010) pisan je za filmski časopis Filaž, ali u njemu nikada nije objavljen. Pošto je pisan detaljno i studiozno, a tiče se teme jednog od najuticajnijih fenomena u modernom horor filmu – naime, azijskog horora – ovaj rad zaslužuje da se nađe pred čitaocima, po prvi put, ekskluzivno, ovde.


            Eto, preko 200 strana, od toga više od 170 posvećeno isključivo hororu. Fanzin je lepljen a ne heftan, dakle, izgleda kao knjižica a ne kao sveščica. Kako tome odoleti? Nikako!
            Promocija ovog broja dešava se u Domu Omladine, Mala sala na I spratu, u ponedeljak 02. decembra, u 19h. Učestvuju: Tika, Filip i dr Ghoul. 
          To vam je prva prilika da nabavite svoj primerak HORROR TERRA-e, ali i da me čujete u glavnom gradu posle poprilično vremena.
            Ja ću verovatno imati nekoliko extra primeraka posle svega ovoga i njih ću ponuditi zainteresovanim čitaocima bloga (isključivo onima van Beograda!), ali detalje o tome obznaniću naknadno.