среда, 12. новембар 2014.

HORROR MOVIE HEROES


            Iz štampe je nedavno izašao specijalni broj magazina RUE MORGUE u knjiškom obliku, sa etiketom RUE MORGUE LIBRARY VOL 2, pod naslovom HORROR MOVIE HEROES. "Junaci" ovog izdanja su velikani horor filma – pre svega reditelji, ali i glumci i majstori za efekte – koji su obeležili ovaj žanr, a predstavljeni su kroz intervjue, ili barem kroz reči uvaženih i slavnih kolega.
            Ovo je nastavak akcije započete pre dve godine sa knjigom 200 Alternative Horror Films You Need To See u kojoj su članovi redakcije preporučili čitaocima 200 manje izvikanih a dobrih naslova: ja sam, tom prilikom, pisao o SRPSKOM FILMU.
U ovoj knjizi moj doprinos je znatno supstancijalniji, jer zauzima zamalo pa 10% sadržine! Naime, od 144 strana, moji tekstovi zauzimaju celih 12! Konkretno, ovde možete čitati intervjue koje sam radio sa veličinama kakve su CHRISTOPHER LEE (na dve strane); potpunu verziju mogli ste da čitate na slovenačkom u Ekranu, a na srpskom u NIN-u; sada je taj intervju u celosti ovde na blogu.
Pored Lija, tu su još i STUART GORDON (na 5 strana), s kojim sam razgovarao na Fantaziji u Montrealu 2010. a intervju se sada po prvi put objavljuje bilo gde. Uz njega je i moj mini-osvrt: 5 REASONS I LOVE STUART GORDON. Jedna ranija, slabija verzija toga nalazi se ovde.
Tu su, najzad i JAUME BALAGUERO (3 strane), intervjuisan na Grosmanu pre dve godine; Slovenci su taj intervju čitali u Ekranu, a Srbi nisu, jer ovde nema nikoga ko bi to platio. Evo ga sad, najzad, i na engleskom.
Na kraju, odnosno na početku, nalazi se i deo mog daleko opširnijeg razgovora sa italijanskim majstorom efekata maske i srodnih čudesa: SERGIO STIVALETTI (na 2 strane). Iako je Stivaleti bio gost u Beogradu, na FSFF, kojom prilikom sam i popričao s njim, ni Politika ni NIN nisu hteli taj intervju: zato ga sad premijerno čitajte na engleskom!
Ostale veličine čiji intervjui krase ovu knjigu jesu TOBE HOOPER, ALEJANDRO JODOROWSKY, ALEXANDRE AJA, DAVID CRONENBERG, VAMPIRA, RAY HARRYHAUSEN, PAUL VERHOEVEN i mnogi drugi. Uostalom, evo, pogledajte kompletan sadržaj:
Ima tu zaista dobrih stvari za pročitati; lično sam najviše uživao (i najviše stvari podvukao i spremio za buduće citiranje) u intervjuima sa Krejvenom, Verhovenom, H.G. Luisom, Jodorovskim i Stenlijem, a vredi istaći i reči Pitera Bogdanovića o radu sa Karlofom na filmu TARGETS.
Najbolje je što je sve ovo prilično kondenzovano, većina intervjua nema dugačke uvode – kome uopšte treba uvod za ovakve veličine? – nego smesta kreću u Q &A, pravo na meso.
Štampa je u punom koloru, odličnog i nadahnutog dizajna koji je, takođe, jedan od zaštitnih znakova RUE MORGUE magazina: dakle, ovo je knjižica koju je lepo imati i gledati, a nadasve je korisno čitati je.
Knjiga se u civilizovanom svetu prodaje za $14.95 a ja imam jedan komad extra koji najbržem zainteresovanom nudim za 1.050 din. Pišite na dogstar666 at yahoo dot com.
A kad sam već kod RUE MORGUE magazina, ovih dana navršavaju se pune ČETIRI godine kako sarađujem sa ovom uglednom žanrovskom publikacijom! Evo o čemu sam tamo pisao u ovoj godini. Kao što ćete videti, ima me u skoro svakom broju, a ako neki i preskočim, u idućem imam bar dva članka. Dakle, od januara do decembra 2014, ovo su moji prilozi za RUE MORGUE:

# 141
prikaz studije Rural Gothic

prikaz filma Angst (rubrika CLASSIC CUT, cela strana)

# 142
prikaz enciklopedije The Ashgate Encyclopedia of Literary and Cinematic Monsters;
prikaz studije Torture Porn: Popular Horror After Saw

# 144
prikaz zbirke The Lord Came at Twilight

# 145
prikaz zbirke Ana Kai Tangata

# 146
prikaz antologije Searchers After Horror


# 147
članak + intervju (Laird Barron) "Staying Strange": Year's Best Weird Fiction

prikaz antologije The Children of Old Leech: A Tribute to the Carnivorous Cosmos of Laird Barron

# 148
članak na tri strane: Robert Aickman: THE MAN FROM A STRANGER TIME

prikaz filma Michele Soavija StageFright (rubrika CLASSIC CUT, cela strana)

# 150
prikaz zbirke Thomasa Ligottija The Spectral Link
prikaz antologije The Spectral Book of Horror Stories

# 151
prikaz antologije radova A Companion to the Horror Film
prikaz antologije A Darke Phantastique



            Kako izgleda, u budućnosti ću možda početi češće da prikazujem najsvežije horor filmove pa će moj prst biti još bliži kritičnim tačkama za opipavanje pulsa savremene horor produkcije. Evo, već me čeka jedan ekskluzivni filmić za pogledati...

Нема коментара:

Постави коментар