среда, 6. август 2014.

Zamkovi Vojvodine (1): Kula u Ečkoj


U okviru akcije "Antique Dust" koju sprovodim s prijateljem i kolegom Markom Piševim, ovog proleća započeli smo istraživanje bogate i inspirativne tematike zamkova Vojvodine.
Moj dolazak u Beograd povodom premijerne promocije ZAVODNIKA (u Kinoteci, 10. aprila) iskoristili smo za jedan prijatan izlet, odnosno ekskurziju po Vojvodini u potrazi za slikovitim ruševinama.
Društvo su nam pravili njegova sestra i njen klinac koji se naročito zainteresovao za ZAVODNIKA.
Prvi na našoj zacrtanoj ruti našao se izvikani Kaštel Ečka, blizu Zrenjanina – ali budući da se radi o prizemnoj zgradi nezanimljive (tj. nehororične) arhitekture, koja je uz to još i totalno restaurirana i izgleda kao da je juče podignuta, to smo smesta precrtali, i umesto toga svoju pažnju posvetili neimenovanoj i nepoznatoj ruševnoj kuli koju zatekosmo u blizini.

Ne znam ništa o ovoj građevini – ni ko je podigao, ni kada, ni zašto – znam samo da bi savršeno izgledala u nekom filmu Rodžera Kormana ili Pupija Avatija; a u nedostatku takvih, barem nekog lokalnog filmmejkera sa gotskim sklonostima.
Ako neko zna nešto više o ovom mestu, neka mi se slobodno javi u komentarima ili na mejl, naročito kao postoji neka slikovita priča vezana za ovo mesto. A do tada, uživajte u slikama i neka vas one nadahnjuju za sopstvene priče i "legende".
Naknadna istraga pokazala je da se radi o nekoj vrsti vodotornja, i da potiče iz XIX veka! Baš razočaravajuće: izgleda daleko podsticajnije od tako banalne namene i skorašnjeg datuma!
Javio mi se i jedan čitalac, Laslo Palfi, i kazao:

Što se Kaštela tiče, te zgrade što su ostale (Kaštel, vodotoranj i konjušarnica) su sve iz XIX veka, koliko ja znam. Gradila ih je porodica Lazar. Fun fact vezan za Kaštel: Franc List je kao devetogodišnjak imao nastup u njemu pred grofom Esterhazijem i ostalom habzburškom elitom. 
Postoje i neke priče vezane za to mesto (hororične), ali ne znam da li su to genuine legende ili je neko to izmislio pa tvrdi da su to legende, tipa žuta štampa priče. Mogu se naći po netu. Nadam se da će Vam se javiti neko kompetentniji od mene sa više informacija.
 Sve ove fotke načinio je dr Ghoul (izuzev, naravno, onih na kojima se sam nalazi); on je i vlasnik copyrighta: neovlašćeno korišćenje može izazvati JEZIVE posledice!
Usklikni s ljubavlju na svaku sliku za veću i detaljniju verziju.








U neposrednoj blizini kule zatekli smo i groblje privlačnog izgleda, pa smo i tu svratili na kraću foto-sesiju, jer bilo je lepih, starinskih grobova i grobnica vrednih da se slikovito ovekoveče...








          U idućem nastavku nešto daleko slikovitije i još zanimljivije! Stay tuned!