недеља, 3. мај 2015.

MEDVEDI (2. deo)! GRIZZLY (aka RED MACHINE, 2014)


U okviru akcije "Mama Priroda nije samo cveće, ptičice i drveće", evo nama i drugog upozoravajućeg filma na temu krvožednih šumskih svaštoždera.

GRIZZLY
**(*)
2+
Nasuprot skoro svemu što smo videli u BACKCOUNTRY-ju došao je red na nemaštovito ali barem direktno nazvan filmček grizzly (ponegde i pod debilno zavaravajućim nazivom RED MACHINE). On nije bogzna koliko bolji od gorepomenutog, ali je barem nešto malo zabavniji.
U pitanju je B-movie koji ne pati od bolesti zvane "stvarnost", ne trudi se da nas uveri kako je ovo sve moguće niti da je "zasnovano na stvarnom događaju". Grizli ovde ne pojede samo jednu žrtvu u čitavom filmu kao onaj lenjivac iz BACKCOUNTRY-ja; 
ne, deco, on izede bar pet-šes' nesrećnika koji su pošli u šumu na "Prvomajski uranak", a to ne vidimo u trepni-i-propusti kadrovima, nego polagano i fino, da se mogu lepo osmotriti kandžama iskidana lica, otkinute ruke i odgrižene face. Ima ovde dovoljno sirovog mesa za na skaru...

Ukratko, ovo je nešto kao znatno profesionalniji rimejk istoimene orgije neukosti i debilizma, C-filma grizzly Vilijama Girdlera iz 1976: i ovde su sirasti likovi i situacije i preterivanje na mnogim nivoima (istina, golotinje ima načas u jednoj sceni, šifra: sise), ali barem poseduje elementarnu dozu onoga što naš narod naziva "entertainment value".
Tome, pored dobrih efekata maske, pomaže i nesvakidašnje jaka glumačka ekipa: mužjačina sa ženskim prezimenom – Tomas Džejn (MISTER Džejn!), seksi žena sa najrogobatnije odvratnim imenom na nekoj lepotici u poslednje vreme – Pajper Perabo (zvuči kao nadimak nekog Mister Noovog avio-mehaničara!), 
čovek sa dva imena bez prezimena – Skot Glen (ili Glen Skot? To mu dođe nešto kao naš Filip David!) i najzad, brat od tetke Džoa Bob Brigza, Bili Bob Tornton, koji ovde igra antipatičnog i "zlog" (krivo)lovca sa vrlo prijatnim šarmom i bad boy harizmom.
Medved je, avaj, pretežno CGI piksel (i nešto malo maske za krupne planove čeljusti), a finale sa istom takvom pirotehnikom, vatrama i eksplozijama je prećerivanje s fantazijom čak i za ovaj nivo, ali, kažem – nije to nezanimljivo ako naštelujete mozak na ove (niske) frekvencije.
Takođe, prećeralo se i sa dramom između dvojice braće: pajkan (mister Džejn) i iz zatvora pušteni Džejms Marsden (igrao u nekim superherojštinama; meni nepoznat) sa različitim motivima (i koškanjima) idu u šumu, gde ničim izazvano i nizašta upotrebljeno GLUVA Pajperka (Džejnova ženica) proučava životinjke dok besni grizli glave grize svemu što mrda... Ipak, sve u svemu, ovo je simpatičan, gledljiv palp za kasnonoćnu razbibrigu.

PS: A ako baš želite da, za promenu, pogledate IZUZETAN film o grizlijima, ljudima i Mami Prirodi (ali i o toliko još toga drugog zabavnog i pametnog), moj Pečat preporuke ipak ide na remekdelni dokumentarac Vernera Hercoga, GRIZZLY MAN.