субота, 21. новембар 2015.

ZAZVIŽDI – i ZAVODNIK će ti doći!

 
            Baš za veliki Sajam knjiga u Beogradu, pre oko tri nedelje, izašle su dve lepe i drage knjige na kojima sam puno radio i čije postojanje me veoma raduje – a trebalo bi da raduje i sve ljubitelje književnosti strave.
            Prvo, eto, moj roman ZAVODNIK je doživeo drugo izdanje. Zahvaljujem svim dosadašnjim čitaocima na uglavnom pozitivnim komentarima i kritikama na blogu, mejlom, na fejsbuku, na raznim forumima, na Gudridsu i drugde, gde je stvorena pozitivna atmosfera podrške (onih koji su pročitali) i iščekivanja (onih koji još nisu). 
Hvala i svima onima koji su se interesovali u knjižarama i bibliotekama koje su mi zatim, zbog toga tražile primerke.  
Najzad, hvala onima koji su došli na svečanu premijeru i potpisivanje knjige te druženje s autorom na štandu Orfelina, 29. oktobra. Fotke sa tog „iventa“ krase ovaj post. Čak i B92 je fotkom sa baš ovog štanda ilustrovao jednu svoju vest vezanu za Sajam, pa se tako i ZAVODNIK – ni kriv ni dužan – zatekao na ovom portalu.
            ZAVODNIKA (2. dopunjeno izdanje) ste mogli dobiti od izdavača, Orfelina, u pretplati, zatim direktno na Sajmu knjiga, a možete ga i dalje naručiti od njega. Takođe, imam i ja nešto primeraka, pa zainteresovani kojima nešto znači moja posveta, potpis itsl. mogu primerke naručiti i od mene (pišite na dogstar666 at yahoo dot com).
            Cena je 800 din + 60 za ptt.
            O romanu valjda više ne treba govoriti, bar ne ovde, jer toliko je već pisano na blogu o njemu: pomenuću samo da se radi o atmosferičnom hororu smeštenom u seoski ambijent sa demonološkom pozadinom koju nova korica (autor je David Tankosić) još eksplicitnije nagoveštava. 
Inače, 21.XI je slava Sveti 'Ranđel – to je slava baba Grozde iz romana, i uopšte je Sveti 'Ranđel na razne načine prisutan u romanu, a možda pomalo i na korici...
            Podsećam: osim teksta samog romana, ova knjiga sadrži još i moju opširnu (37 strana) priču „Crni čovek“ u kojoj se govori o nekim dešavanjima PRE onih opisanih u romanu; a tu je i pogovor pionira srpskog horora, Đorđa Kadijevića, koji mi je učinio čast da sroči nekoliko lepih reči o mom delu (neke od njih krase i koricu).
            Drugo izdanje ZAVODNIKA ima ukupno 310 strana, sa unutrašnjim ilustrovanim pregradnim stranama ispred svakog poglavlja, sa tvrdim koricama i jakim, šivenim povezom, i naravno, sa novim ilustracijama na prednjoj i na zadnjoj korici. Ovom knjigom započinje edicija „Gluvo doba“ koja će sadržati mračna dela domaćih autora i koju ću ja uređivati.
            Kad sam već kod ZAVODNIKA, valja reći da je odlomak iz njega nedavno izašao u godišnjaku radova BELOPALANAČKI ZBORNIK koji izdaje narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ u Beloj Palanci. Neka vas ne buni što na korici stoji da je to broj 8/9 za godinu 2012/13. To je normalno. To tako treba. To je Srbija danas. Dobro je da ovo nije broj za godinu 1992/93 (jer tako se osećam čim pogledam vesti i ko mi državu vodi)!
            Elem, osim podužeg odlomka iz romana, tu je i moja bio-bibliografija, kao i izbor od desetak crno-belih fotografija koje prikazuju razne lokacije iz sela Špaj koje su mi poslužile kao inspiracija za roman. Neke od lokacija su „preslikane“ skoro doslovno, a neke su kreativno uobličene, rekontekstualizovane, doterane ili izmaštane. Ceo taj zavodnički prilog zauzima skoro 20 strana ovog zbornika.
            U svakom slučaju, raduje me što je ZAVODNIK došao kući – pre svega, mojoj kući (autorski primerci), ali i zavičaju koji ga je nadahnuo i bez koga ne bi ni postojao: Beloj Palanci, i ovom konkretnom izdanju. 

Inače, ako vam ikada padne šaka ovaj podebeli zbornik (530 strana velikog formata), u njemu ima nekoliko vrlo zanimljivih priloga – recimo, „Pripovetke i predanja iz belopalanačkog kraja“ Dragoljuba Zlatkovića, gde su (u lokalnom dijalektu!) zapisane priče i anegdote, uglavnom mračno-fantastične i folklor-hororične prirode, o susretima sa raznima sablastima, alama, demonima i čudima kakve su upravo i mene umnogome nadahnule za baš ovaj roman.
            Pored toga, zbornik sadrži i priloge i istoriji ovog kraja. Recimo, do nedavno nisam imao pojma da se jedna značajna bitka iz I svetskog rata odvijala na mestu gde je, kasnije, moj deda imao njivu – i gde se dešava scena sa zmijom iz „Crnog čoveka“. Pored toga, ima i vrednih članaka o arhološkim nalazima u ovom kraju, sa mapama, što će mi biti od koristi u daljim traganjima i ekskurzijama po dedovini.

            Druga knjiga koja je nedavno ugledala svetlost dana, a tek ovih dana se našla u mojim šakama, jeste treća iz edicije „Poetika strave“ – ZAZVIŽDI I JA ĆU TI DOĆI M.R. Džejmsa. Sa ovom knjigom nastavljamo – Orfelin i ja – misiju objavljivanja vrhunskih dela svetske književnosti strave koja do sada nisu prevođena kod nas. 
Ukratko, radi se o 284 strana prvorazredne, zlokobne strave, u tvrdom povezu, sa izuzetnim ilustracijama na koricama i unutra (autor: Dragan Bibin), sa obimnim stručnim pogovorom te bio- i bibliografijom pisca.
            Dobio sam nešto primeraka koji mi pripadaju kao uredniku, pa vam neke od njih mogu ponuditi po ceni od 840 din + 60 za ptt. Nemojte se mnogo premišljati niti čekati, Džejms je majstor strave kakav se retko viđa i ovo svaka pravoverna kuća u svojoj biblioteci mora imati.
            Takođe vam ovom prilikom mogu ponuditi i sledeće knjige koje sam u zadnjih godinu dana objavio / priredio za Orfelin - evo, da sumiram sve na jednom mestu:
            - POETIKA HORORA                                          – 1700 + 60
            - VRBE – Aldžernon Blekvud                                  – 750 + 60
            - ŠAPTAČ U TAMI – H. F. Lavkraft                    – 800 + 60
            - ZAZVIŽDI I JA ĆU TI DOĆI M.R. Džejms      - 840 + 60
            - ZAVODNIK - D. Ognjanović                                 – 800 + 60

            Ako vam bilo šta od ovoga nedostaje – pišite na dogstar666 at yahoo dot com. Ljudi smo, dogovorićemo se!