петак, 9. септембар 2016.

Fantastika na radiju



            Nedavno je na radiju Sputnik emitovana emisija u potpunosti posvećena fantastici – u književnosti, pre svega, mada pomalo i u stripu i na filmu. Jedan od sagovornika/učesnika ove emisije bio sam i ja.
            Evo njene zvanične najave.

Kada se spomene fantastika, većina ljudi pomisli na naučnu ili, u novije vreme sve popularniju, epsku fantastiku, koje podjednako zaokupljaju i ljubitelje književnosti i ljubitelje filma. Fantastika je, međutim, daleko širi pojam, koji seže u same korene civilizacije: počev od mitologije, preko bajki, sve do dela klasične književnosti i likovne umetnosti koja fantastične motive koriste u traganju za odgovorima na univerzalna pitanja.
Koliko je fantastika važna za razvoj književnosti, filma, stripa i drugih vidova umetnosti, razumemo li njen značaj i na koji način je izbor fantastičnih motiva uslovljen istorijskim okolnostima; u čemu je razlika između fantastike i fantastičnih elemenata u književnosti, na filmu ili, recimo, u likovnoj umetnosti; kakvu ulogu igra fantastika u našoj savremenoj umetnosti - na ova pitanja pokušaćemo da odgovorimo s našim današnjim gostima: piscem i profesorom Zoranom Živkovićem, novinarom Draganom Jovićevićem, autorom knjige “Čudesni svetovi srpskog filma fantastike” i jednim od rukovodilaca Festivala srpskog filma fantastike, i teoretičarem, kritičarom i istoričarem umetnosti Slobodanom Ivkovom. Čućemo i pisca, esejistu, kritičara i teoretičara filma i književnosti Dejana Ognjanovića

            Ja sam u izvesnom smislu getoiziran svojom geografskom, decentralizovanom lokacijom, pa jedini nisam bio u studiju, nego sam govorio preko telefona. Zbog toga je moja deonica blago izdvojena, odnosno nisam u interakciji sa ostalima – mada, ako me baš vučete za jezik, od ovih učesnika jedino sa Ivkovim uopšte i imam ikakvu interakciju ikada i igde, tj. govorim s njim onda kad se negde slučajno sretnemo. 
Doktora Zoću nikad nisam zvanično upoznao iako smo X puta bili zajedno na istom mestu u isto vreme, na istom festivalu, u istoj prostoriji, itd. (čak smo i razgovarali telefonom u nekoj praistoriji kada sam bio pretplatnik njegovih knjiga) i on vrlo dobro zna ko sam i šta mislim o njegovom radu. Uostalom, ponešto od mojih napisa o  njemu, objavljivanih u relevantnoj periodici, imate na ovom blogu: npr. moja kritika njegovog AMARKORDA nalazi se OVDE, a o POSLEDNJOJ KNJIZI – možete čitati OVDE.

            Ja nikome ništa ne govorim iza leđa, niti krijem šta o kome mislim, tako da to dobro zna i Jovićević; uostalom, pisao sam o njemu, npr. o njegovoj knjižici o azijskom hororu OVDE a o njegovim pokušajima da nešto slovesno sroči o srpskom filmu fantastike – OVDE. Zbog ovih mojih napisa odnedavno više nismo ni prividni frendovi, odnosno, sad smo „anfrendovani“. Uzgred, čujem da je ovaj antitalenat (i urednik kulture u NIN-u!) nedavno i doktorirao. Alal vera, tako se to radi! Daleko će još taj dogurati sad kad je njegov lobi na vlasti!

            U ovoj emisiji, koja ukupno traje 50 minuta, ja govorim od 7. do 11. minuta. Konkretno, odgovoram na pitanja: Fantastika i stvarnost – aktuelno  društveno-političko okruženje i uticaji, veze? I još: Da li je fantastika danas popularnija nego ranije, i zašto? Ujedno podsećam da sam nedavno ovom istom radiju i istim autorkama dao opširniji intervju, koji takođe možete čitati i slušati OVDE.
Ipak, poslušajte i ostatak ove emisije, naročito kako biste ponovo čuli izlizanu Zoćinu tezu o tome da „naučna fantastika danas više ne postoji“. Ova besmislica je ravna njegovoj takođe čuvenoj, staroj poštapalici kako, navodno, „leteći tanjiri ne sleću u Lajkovac“. Novija srpska fantastika demantovala je ovu nebulozu, poznatu kao „Zoćin zakon“, a moderni svetski SF svakog dana glasno demantuje i ovaj noviji. To njega ne sprečava da ih papagajski ponavlja.

Evo, poslušajte i sami... S dopuštenjem autora (Dejana Vuković i Valentina Bulatović), okačio sam ceo audio fajl veličine oko 85 MB na Mediafire pa to sad možete ekskluzivno, samo preko ovog bloga, skinuti i slušati ako kliknete OVDE.