среда, 9. новембар 2016.

Šta sam doneo sa Sajma knjiga 2016

  
Već sam vam OVDE preporučio na šta bi valjalo obratiti pažnju iz oblasti fantastike i horora, a OVDE sam preporučio neke naslove izvan toga (književnost uopšte, eseji, stripovi itd). Takođe vas podsećam i na neke značajne plodove začete na Sajmu, a vezane za nova izdanja u planu za iduću godinu; o tome piše OVDE.
A sad, evo šta sam od sopstvenih preporuka poslušao, i šta sam novo, na licu mesta, otkrio i sebi doneo. 
Napomena - ne vide se na slikama baš sve knjige koje sam kupio na Sajmu jer su neke, čudnim putevima gospodnjim, otišle (privremeno) uBosnu!

   HOROR I FANTASTIKA   
 

Fantastične priče
Leopold Lugones
Agora
Okultna, književna mračna fantastika i horor sa ezoteričnim motivima i simbolikom. Tvrde korice, unutra žućkast, jeftin i ružan papir, osrednja štampa.
700 din

Ispovesti
Kanae Minato
Tanesi
600 din


Ženska moć (spec. broj Argus magazina)
Fantazije o „ženskoj moći“. Sadrži i kratke eseje o ženama u SF filmovima i serijama, i u hororu.
Ja sam dobio primerak zbog mog naširoko poznatog feminizma. Inače se ova neugledna sveščica na 118 strana prodavala za sumanutih 440 din.


Znak Sagite br. 23
Ima mini-specijal o Filipu K. Diku, te napise o Lemu, Tarkovskom (by Bata Životinja!), intervju sa Skalopom Anđelkovićem, kolor fotke, 543 primeraka tiraža (aha, kad bi se zezali!) itd. Dobio sam ovo na poklon, kao znak ljubavi i pažnje od „Čudne knjižare“ i izdavača-u-blokadi (Everest Media). Inače košta 500 din.


Nešto diše u mojoj torti
Arete
Grize me savest što nikako nisam stigao da napišem osvrt na antologiju V- PRIČE IZ RAVNICE koju sam dobio kao promo primerak pre par godina, pa sam tim pre ovog puta uzeo i kupio ovu zbirku – prvo papirno izdanje nakon nekoliko e-verzija, dostupnih na netu (koje takođe nisam stigao ni da pročitam). Neki od uvrštenih autora su sasvim solidni, i onaj ko prati domaću fantastiku i horor trebalo bi da obrati pažnju na ovo izdanje. Nadam se da ću stići da je pročitam pre kraja ove godine (ali ne obećavam)!
500 din


Grad ukletih
Presing
Antologija kratkih horor priča (minijatura), valjda na urbane teme. Petnaestak autora, od toga znam samo jedno ime, i to ne baš po dobru. Ne obećava – ali, jbt, moram i ovo da overim, jer to je moj križ. Ko zna, možda čak iskopam i neki biser ovde? Čudnije stvari su se događale! Priredila Tamara Lujak.
Cena: 450 din. Ili beše 500? Svakako previše za knjižuljak od 94 strane.


Tamna strana užasa – Mario Lovreković
Hrvatski autor, bio na Sajmu i ostavio nekoliko primeraka da se podeli zaslužnima i zainteresovanima, pa tako i ja dobih jedan primerak, da vidim šta se radi kod komšija na polju horora.
Knjiga je na luksuznom,“masnom“ papiru, svaka od kratkih priča-minijatura ima svoju kolor ilustraciju (jednostavnog, pomalo infantilnog stila)... Eto, pošto nam je svetla strana užasa dobro poznata, preostaje samo da zaronimo i u njegovu tamnu stranu, da vidimo šta se tamo krije...

 

Po
Žak Kabo
Kiša
Još jedna biografija Edgara Alana Poa. Sitna knjiga, kratko, na prelistavanje vidim neke teze s kojima se ne bih složio – ali OK; Poom sam se opširno bavio u magistarskom i u doktoratu, a vala, i tek ću se njime podrobno baviti (stay tuned!), pa ovo svakako moram overiti. Cena od 500 din je možda prevelika za ovolicki knjižuljak, ali ajde... Ko će ovo da kupi ako ne ja? Inače, vlasnik me je na štandu prepoznao iako ja njega nisam. Kaže: „Drago mi je da vidim da i autori kupuju kod nas.“ Rekoh: „Pa, eto, ima nas koji još uvek ponešto i čitamo.“


Divno nebesko telo
Šinići Hoši
Besna Kobila
Zbirka SF priča najpoznatijeg japanskog autora.
Cena je valjda bila 500 din – ja dobio promo-review primerak.
Uzgred uz njega kupio sam regularno strip koji mi je, nažalost, u prethodnim mesecima  prošao ispod radara pa ga nisam unapred najavio u ranijim postovima, ali sada skrećem pažnju:


MEĐU BOROVIMA – Erik Krik
5 balada o zločinima. Već decenijama su balade o zločinima duboko ukorenjenje u američkoj izvornoj muzici. Tradicionalne pesme pripovedaju o, istinitim ili izmišljenim, zločinima i drugim strahovitim događajima. To su sirove priče prepune neuzvraćenih ljubavi, prevara i izdaja, života i smrti.
134 strane, duoton, format B5, tvrdi povez
Već sam pisao o Krikovom strip-albumu nadahnutom Lavkraftom, OVDE, tako da ovog puta nije bilo mnogo premišljanja... Ovo je must have!
900 din

   KNJIŽEVNOST, ESEJISTIKA, STRIPOVI   
 

Vaten – zaostavština
Tomas Bernhard
Amras
Tomas Bernhard
Lom
Rekoh već da nisam srećan što Lom ove sitne novelice izdaje kao zasebne knjižuljke po ceni regularnih knjiga (450 din), ali na kraju nisam mogao da odolim. Zar da štedim na jednom od najomiljenijih mi pisaca u univerzumu: pa na koga ću da trošim pare, pa ako treba i da se bahatim, ako ne na njega, sto mu muka?! Štedeću na Gastonu Leruu, ako baš mora!
Plus, pošto sam im kupio 4 knjige na štandu, za ove 2 sam dobio popust i platio ih 800 umesto 900!
Hodanje (Tomas Bernhard) sam skino s neta i čitaću u eng. prevodu!

 

Antologija 26 moderne savremene japanske priče
 


Tajna društva srednjeg veka
Tomas Kejtli
Akia Mali Princ
Pisano početkom 19. veka. Ima 3 velike celine: ASASINI, TEMPLARI i TAJNI TRIBUNALI VESTFALIJE.
700 din.

Ogledalo neba – Grejem Henkok
Misterije sveta, civilizacije, alieni, bla bla truć...
Jedan prijatelj me naterao ovo da uzmem, bilo skoro džabe za ovako luksuznu knjigu – samo 800 din. Biju ko neće!
Ja reko: „Nemoj da bijete, evo 800 din, hvala i doviđenja!“

Zle oči u verovanju Južnih Slovena – Tihomir Đorđević
Imam već VAMPIRA i VEŠTICU od starog, dobrog Tihomira, pa sad uzeh i ovo o mađijama, bajanju, urocima i odbrani od istih.
350 din

„Kada sam susreo Kafku...“
Svedočanstva ljudi koji su imali privilegiju da susretnu, upoznaju, dodirnu ovog Svetog Čoveka...
Izdao Filip Višnjić, ja dobio promo primerak.
Cena je bila, čini mi se, oko 300-400 din.

SKAZKI
Kupio sam ovu knjigu bajki na ruskom, iako ruski ne čitam i ne razumem više od onoga koliko to omogućava sličnost sa srpskim.
Razlog? Ilustracije Ivana Bilibina, jednog od najgenijalnijih ilustratora u svekolikoj istoriji čovečanstva.
1200 din na nekom ruskom štandu

CTHULHU
Slikovnica za Lavkraftovce: Ktulu u raznim verzijama i varijacijama različitih crtača i ilustratora. Ima mnogo kiča, ali nađe se i poneka odlična, kao i mnoštvo koje su i tamo i ovamo.
Tvrd povez, pun kolor, samo 10E, pa kako da ne uzmem? Bilo kod Vulkana...

Crvena trava – Boris Vijan
Volim Vijana, i pisao sam već o jednoj njegovoj zbirci OVDE; a ovo mu je (jedini?) fantastičan roman, i sad ga najzad nađoh po razumnoj ceni.
350 din



  NEKA ZAPAŽANJA  

Čuvar mrtvaca i druge priče
Embrouz Birs
Otvorena knjiga
Izbor Birsovih horor priča. Ne znam čemu ovo, kad u prodaji imate celog Birsa (GROB BEZ DNA) i to u boljem prevodu. Ovo ovde deluje amaterski. Recimo, čuvena Birsova priča u ovoj knjizi je prevedena kao „Srednji nožni prst na desnoj nozi“. LOST ME AT HELLO!

Miris gospođe u crnini
Gaston Leru
Otvorena knjiga
Lepo je što je ovo u tvrdom povezu; cena od 700 din je umereno razumna, ali imam dvojbe oko toga koliko je ova knjiga – više krimi triler nego horor – vredna mog posedovanja; ako je nekad poželim, možda bibilioteka bude dovoljna. Ili je kupim na rasprodaji, kad padne cena, ionako nije vrhunski prioritet. Uzgred, rekoše mi na štandu da spremaju i novi prevod FANTOMA OPERE.


Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Areté
Cena je bila 1000 din. Previše za ovu mekanu knjižicu. Nije mi toliko nužna; možda je uzmem nekad kad cena spadne.


Satantango
Laslo Krasnahorkai
Dereta
Ovo ću sebi kupiti na niškom Sajmu, nisam postigao ovog puta!
770 din


   NEKE NOVE KNJIGE, OTKRIVENE NA SAJMU ILI UBRZO POSLE   

 
Logos objavio CRVENI SMEH Leonida Andrejeva. Andrejev je moj omiljeni ruski pisac (i jedan od najdražih uopšte). Odavno njegove priče nisu izlazile kod nas, pa je ovo izdanje tim bolje; naročito dobrodošlo jer sadrži a) neke manje znane i ređe preštampavane priče (ja ih imam u nekim izdanjima iz 1960-ih, ali mnogima će biti sada i ovde premijerne), i b) nekoliko priča koje se sada po prvi put nalaze na srpskom. Tvrd povez, zaštitni omot, lepo izgleda i lepo u ruci stoji. Na Sajmu je ovo bilo 800 din.


TOMAS BERNHARD BIOGRAFIJA
Manfred Mintermajer

Ovome ne treba preporuka! Ili jesi ili nisi!
Izdao Nojzac (?!), cena 1270 din.


  RUE MORGUE  
Ovo nema skoro nikakve direktne veze sa gornjim, ali eto – stigao mi je najzad primerak oktobarskog RU MORGA u kojem je moj veliki temat o Frankenštajnu, pa sam ga uslikao sa srodnim knjigama.
Neke od njih mogle bi vas – i morale – zanimati.

Uzgred, jedna Post Scriptum beleška vezana za gornju fotku.
Elem, na ovom Sajmu sam shvatio da, zapravo, nemam nikakve prvorazredne prioritete i naslove za kojima fanatično tragam. Sve što mi je zaista bilo neophodno, odavno imam. Antikvare sam obišao samo po navici, i u nadi da ću naići na neki bargain koji se ne sme propustiti, ali BEZ nekog spiska želja ili ičeg ciljanog što se naročito traži.  
Zapravo, u hodu sam se, nemajući preča posla i cilja, bacio u potragu za dve knjige kako bih upotpunio dve rupice u svojoj biblioteci – konkretno, falio mi je I tom Munitićeve FANTASTIKE NA EKRANU (imam ga već preko 20 godina, ali kao tvrdo ukoričenu fotokopiju a ne kao knjigu, kao što uredno imam II tom), kao što mi je falio i II tom iz dueta NEMAČKI ROMANTIČARI (edicija Među javom i međ snom), pošto imam samo prvi.
Long story short: Munitića nije imao niko, barem ne rasparenog (a obe knjige zajedno su preskupe), a isto je važilo i za Nemce – s tim što sam kod jednog antikvarnog našao čak dva kompleta – 2 x 2 knjige! – ali po besmislenoj ceni od 2.600 din. Glasno sam mu se nasmejao u lice. Onda sam otišao „kući“, tj. kod drugara kod koga sam u Bg noćio, pa na Kupindo – i našao OBE ove (rasparene) knjige, po sasvim razumnim cenama, tj. obe zajedno sam platio 1.500 din.

Naravoučenije: lep je Sajam, al' nije ni Kupindo za baciti!