недеља, 9. јул 2017.

13. Grosman: vampirice, zombiji, lude kuće...

  
            Evo ga opet ono doba godine kad se dešava daleko najbolji festival horora, fantastike, vina i ludila u celom regionu, a i šire: Grosman, u malenom Ljutomeru, Slovenija, EU.
Ko to kaže, ko to laže, Ljutomer je mali? Nisu mali, nisu mali, Balkanu najbolji festival dali!
            Ove godine umalo da ih posere Džordž Romero kao glavni gost: bio je čak i najavljen i obznanjen na sajtu, i već je napravljen plakat sa zombijima za tu prigodu (oni sa najoštrijim očima možda će ih raspoznati na crno-crvenom artvorku), i Hrvati se naoštrili da pred Romerom pimpuju svoj planirani primorski zombi treš, i Tuki spremio DVD sa ZONE OF D MRTVIH da Romeru ponosno pokloni s posvetom „Ima na komu ostanuti carstvo!“ – kad ono, suprajzingli (NOT!), deda Romero ipak otkazao dolazak, „iz zdravstvenih razloga“.
            Ne bih da zvuči kao „told you so“, ali zapravo jesam na vreme rekao Tomažu, šefu festivala: „Čuj, Tomaž, ja sam možda samo ishlapjeli starac, ali ipak poslušaj moj savjet: ako sam sto puta do sada bio u pravu, možeš li mi povjerovati da ću možda biti i stotinu i prvi? Neće vam Romero doći, odjebaće vas kao i par puta do sada.“ 
Da se razumemo, ne kažem da je Romero to uradio namerno i iz loše namere: hteo je da dođe, ali bilo je jasno da je realnost toga – nerealna (sic), mesecima pre toga, jer zaista jeste kuburio sa zdravljem. Nekih mesec i po pred Grosman on je otkazao gostovanje na jednom američkom festivalu jer mu je doktor, zbog upale srednjeg uha ili tako nečega, zabranio da leti avionom. 
A ako nije smeo da leti s kraja na kraj Amerike, sasvim je razumno bilo očekivati da neće tako ubrzo moći da leti preko okeana... Šteta, tim pre što Romero nije prolećno pile i ko zna da li ćemo ga ikada videti negde u blizini, ali eto, tako mu je to.
Za utehu, u Ljutomer dolazi Hari Kumel, belgijski reditelj osobenog stila, najslavniji po svoja dva horora iz 1970-ih, DAUGHTERS OF DARKNESS i MALPERTUIS. Oba ova klasika imam, naravno, na DVD-u, i u njihovim extra features nalaze se njegovi audio komentari. 
U njima se otkriva kao vrlo inteligentan, živahan, originalan umetnik koji nema dlake na jeziku i za kojeg verujem da će biti zabavan i plodan sagovornik. Vodiću javni razgovor s njim na ljutomerskom trgu, a što ne stignem tu, pitaću ga u četiri oka, jer verujem da ima šta vredno da kaže.
Drugo značajno ime koje dolazi na Grosman je Serđo Stivaleti. Sad, on je meni sada manje zanimljiv ali samo zato što sam ga vrlo temeljito ispitao (tj. intervjuisao) pre nekoliko godina u Beogradu – ali on je uvek zabavan i pun anegdota o radu s Arđentom, Soavijem i ostalom italo ekipom, i biće dobrodošao dodatak i ovom fun-loving festivalu. 
Predviđeno je da i sa njim vodim „master class“, iliti javni razgovor. Na svu sreću, Stivaleti se blago izdavaja od pretežno autističnih Italijana koji engleski ne znaju ni da beknu, i s njim se može solidno pričati na ovom jeziku.
Treća mega-radosna vest vezana za ovogodišnji Grosman jeste ekskluzivni film otvaranja – integralna verzija Langovog METROPOLISA u trajanju od oko 2,5 sata, na velikom platnu! Unapred se veselim prilici da jedan od vizuelno najspektakularnijih filmova svih vremena najzad pogledam gde treba i kako treba!
Još jedan velikan koji će uveličati ovogodišnji Grosman je – Đorđe Kadijević. Moja knjiga razgovora s njim biće predstavljena u Ljutomeru, gradiću koji je Kadiju već toplo dočekao pre tri godine. 
  

Na festivalu ću i po četvrti (!) put držati mikrofon na promociji Orfelinove edicije „Poetika strave“ gde ću ljubiteljima horora iz regiona predstaviti moderne i nešto starije klasike jezovite književnosti. Mnogima će to biti i jedina prilika da nabave ove knjige po, za njih, više nego povoljnim uslovima („Cijena? Prava sitnica!“).

Što se tiče novih filmova u takmičarskom i sporednim programima – meh, ne mogu reći da tu ima nečeg preterano spektakularnog, mada nekolicina zvuči umereno zanimljivo i, uz anesteziju obilatog vina, čak i gledljivo.

Više me od noviteta raduju retrospektive, odnosno prilika da na ogromnom platnu i u društvu horor fanova pogledam takve divote kao što su pomenuta dva Kumelova filma, zatim METROPOLIS, i – u okviru mini-omaža Stivaletiju – PHENOMENU i DELLAMORTE DELLAMORE.
Ovo su ljudi, filmovi i događaji koje sam ja izdvojio za vas, ali ima toga mnogo više, pa idite na sajt i čitajte sve po redu, a ako ste ikako u mogućnosti i DOĐITE! Svako ko je tamo bar samo jednom došao, poželeo je da se vrati! Proverite zašto!