уторак, 26. септембар 2017.

Dr Ghoul u Novom Sadu



Dragi Novosađani i svi koji se tako osećate ili se u tom gradu i njegovoj razumnoj blizini nalazite, primite k znanju sledeće: posle neopravdano preduge pauze od skoro pune tri godine, najzad ponovo dolazim u vaš lepi grad da pričam o hororu!
            Poslednji put u NS-u bio sam u ponedeljak, 1. decembra 2014. na promociji POETIKE HORORA u knjižari „Bulevar books“. U prethodne tri godine bio sam još vredniji no inače a najviše plodova mojih aktivnosti rođeno je upravo u NS-u, zahvaljujući izdavaču Orfelinu. Paradoksalno, sve ovo vreme baš tamo nije bila održana nijedna promocija knjiga iz edicije „Poetika strave“ – čija je osma (!) knjiga uveliko u štampi (PISAR TAME – Tomas Ligoti) a deveta (još Blekvuda!) se privodi kraju i u štampu ide odmah posle Sajma knjiga...
Ali, šta da se radi kad moj izdavač voli da izdaje knjige, ali ne i da se „eksponira“ njihovom promocijom i marketingom. Možda ni ove promocije ne bi bilo da se nisam jednim drugim (takođe hororičnim) povodom ovih dana zatekao u NS-u, pa je taj drugi „povukao“ i ovaj prvi...
Evo, dakle, o koja dva događaja se radi.

1.
Promocija edicije „Poetika strave” 
u klubu kulture „Crna ovca”

četvrtak 28. septembra
20h
klub kulture „Crna ovca”
ul. Kralja Aleksandra 10 (I sprat),
kod tržnog centra Pariski magazin (Novi Sad)

Novosadski klub kulture „Crna ovca“ u četvrtak 28. septembra s početkom u 20 časova organizuje promociju poznate edicije Poetika strave izdavačke kuće Orfelin.  O ediciji će govoriti urednik dr Dejan Ognjanović.

Edicija Poetika strave je svojevrsni produžetak Ognjanovićeve kapitalne studije Poetika horora (Orfelin, 2014), nastale na osnovu njegove doktorske teze koja prikazuje nastanak i razvoj anglo-američke horor književnosti od 18. veka do današnjih dana.
Poetika strave je edicija koja se odlikuje znalačkim i stručnim izborom vrhunskih predstavnika horor književnosti, kako klasičnih tako i modernih, koji do sada nisu bili prevođeni kod nas.
Ova dela praćena su kvalitetnim, anotiranim prevodima te iscrpnim biografijama autora i izdašnim, stručnim pogovorima. Knjige se odlikuju izuzetnom opremom (šivene, u tvrdom povezu) i vrhunskim dizajnom koji rade neki od najistaknutijih domaćih ilustratora.
Prva tri kola, od ukupno devet knjiga, čine sledeći naslovi:
VRBE – Algernon Blackwood
ŠAPTAČ U TAMI – H. P. Lovecraft
ZAZVIŽDI I JA ĆU TI DOĆI – M. R. James
HLADNA RUKA U MOJOJ – Robert Aickman
UKLETA KUĆA NA BRDU – Shirley Jackson
KARMILA i druge priče strave – Sheridan Le Fanu
VELIKI BOG PAN – Arthur Machen
PISAR TAME – Thomas Ligotti
DREVNA SVETLA – Algernon Blackwood
Klub kulture „Crna ovca“ nalazi se u ul. Kralja Aleksandra 10 (I sprat), kod tržnog centra Pariski magazin (Novi Sad).
Zainteresovani će moći na licu mesta da kupe primerke prvih 7 naslova.
Ulaz – slobodan i besplatan!

2.
 Vampiri i gulovi na Book Talku 
 
Regionalna književna konferencija "Book Talk" posvećena najuglednijim piscima, kritičarima, izdavačima, poznatim ličnostima i umetnicima iz celog regiona, održće se u petak, 29. septembra.
Konferencija okuplja nekoliko stotina ljubitelja književnosti, a specifična je po mestu održavanja, odnosno po atraktivnim prostorima Galerije Matice srpske i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.
Svake godine program konferencije je opširniji kao i teme koje se obrađuju kroz panele i studije slučaja. U sklopu programa konferencije "Book Talk 2017 " planirano je 14 panela i studija slučaja.
Ove godine je učešće na konferenciji potvrdio veliki broj priznatih imena iz sveta književnosti, kulture i izavaštva kao što su : Ivan Bevc, Aleksandar Gatalica, Svetlana Slapšak, Vladimir Pištalo, Sava Damjanov, Zoran Živković i mnogi drugi.

Ono na šta vam naročito skrećem pažnju jeste panel u kojem i ja učestvujem:
 
Petak 29.09.
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
19.00-19.45 / PANEL 14
Motiv vampira u savremenoj regionalnoj književnosti
Moderator: Dragoljub Igrošanac, Beograd
Učesnici:
Goran Skrobonja, Beograd
Davor Šišović, Pazin
Dejan Ognjanović, Niš
Vladimir Krivošejev, Valjevo

Vampir, jedan od najznačajnijih fenomena globalne pop kulture, svoje izvorište ima u balkanskoj nematerijalnoj kulturnoj baštini. Kakav je status ovog motiva u regionalnoj književnosti? Da li mu se pridaje dovoljna pažnja? Kakav je pristup autora obradi tema o ovom biću poteklom iz narodnog verovanja? Možemo li ovaj motiv da iskoristimo u svrhu promocije domaćeg književnog i uopšte umetničkog stvaralaštva ili u svrhu promocije i unapređenja kulturnog turizma? Postoje li prepreke na tom putu?
A ako ste već tu, na istom mestu ali PRE ovog panela, imate i
jedan o Skandinavskim krimićima (u 16h) i jedan o regionalnoj fantastici pod naslovom „Fantastika iznad političke geografije“ (u 18.15).
Možda nađete još nešto po svom ukusu, proverite!
Kompletan program i satnica nalaze se na linku OVDE.
 
VAŽNO: Imajte na umu da se poseta ovoj konferenciji plaća: ako se prijavite do 28.09 = 6.000 din, a na dan konferencije = 9.000 din.
Za studente besplatno uz index!
Detalje oko ovoga imate na sajtu, pa bacite pogled OVDE.