среда, 3. јануар 2018.

2017 – Gde sam bio i šta radio



            Dobro, dok varimo poslednje ostatke prasetine i treznimo se, red je da se osvrnemo za sobom, pogledamo gde smo bili i šta smo radili te da pustimo vodu pre nego što se zagledamo u svetliju budućnost. Znam da vas budućnost više zanima od prošlosti, i to je normalno, tako sam i ja u vašim godinama, ALI bez slavne prošlosti nema ni svetle budućnosti, plus – možda vam je ponešto od mojih mnogobrojnih aktivnosti iz prethodne godine promaklo (naročito vama koji ne pratite ovaj blog pobožno: you know who you are!).
            A što se tiče najava, planova, obećanja, ludo-radovanja i sličnih rabota, to stiže tek za nekoliko nedelja, dok se ne potpišu neki ugovori i ne zacementiraju se neki dogovori, kako biste mogli da dobijete što konkretnije fakte. Do tada, rekoh, osvrnimo se zajedno na moje horor-rabote iz 2017. godine.


nove knjige

            Kao autor, prošle godine objavio sam dve nove knjige:

Knjiga razgovora sa Đorđem Kadijevićem
Izdavač: Orfelin, Novi Sad, 2017
Uz pomoć FCS-a, i fondova za kulturu grada Novog Sada i pokrajine Vojvodine.

Ovo je knjiga razgovora sa našim velikim rediteljem, istoričarem umetnosti, likovnim kritičarem, intelektualcem i piscem, Đorđem Kadijevićem i na nju sam naročito ponosan, a kad je budete videli, prelistali i pročitali vi koji je do sada još niste nabavili – brzo ćete i sami shvatiti zašto.


THE WEIRD WORLD OF H.P. LOVECRAFT by Dejan Ognjanović
S ponosom vam predstavljam prvu moju knjigu koja je premijeru imala u inostranstvu, na engleskom jeziku. Tačnije rečeno, ovo nije – kako to normalno biva, kad se uopšte ponekome sa ovih prostora desi – nešto pisano na srpskom pa onda prevedeno na engleski; knjiga o kojoj govorim originalan je tekst, naručen iz inostranstva i napisan na engleskom, a početkom avgusta izašla je iz štampe i našla se širom Kanade, SAD i ostatka civilizovanog sveta.
Strejndžeri i najnestrpljiviji knjigu mogu kupiti OVDE – a oni koji su voljni da sačekaju godinu ili dve, dobiće proširenu verziju ovoga i na srpskom, u luksuznijem izdanju...


            Kao ko-urednik, potpisujem tri nove knjige edicije „Poetika strave”
Moj izbor najboljih priča velikog horor pisca Artura Makena, pod naslovom Veliki bog Pan, u junu 2017. je izašao iz štampe. VELIKI BOG PAN je među nama!


Zatim, u oktobru je izašla knjiga stravičnih priča pod naslovom Pisar tame (eng. Grimscribe) od pisca Tomasa Ligotija kojeg smatram najboljim i najvažnijim živim horor autorom. PISAR TAME – Tomas Ligoti: Najzad na srpskom!

Najzad, iz štampe upravo ovih dana, početkom januara, izlazi i treća knjiga trećeg kola edicije: zbirka priča Aldžernona Blekvuda pod nazivom Drevna svetla. Sve priče u ovoj zbirci  povezane su opsesivnom Blekvudovom temom – Prirodom...

            Suštinski sam ko-urednik i knjige koju sam u potpunosti osmislio, preveo i dopisao: Snovita potraga za neznanim Kadatom (The Dream Quest of Unknown Kadath by H. P. Lovecraft). Knjigu izdao beogradski izdavač Makondo. To je Lavkraftov treći i manje znani kratki roman, po prvi put na srpskom onako kako valja i kako Azatot zapoveda, u mom prevodu, zajedno sa još 4 priče (3 premijerno na srpskom) + sa mojim opsežnim napomenama, rečnikom i pogovorom + sa ilustracijama... Vidi detalje ovde: Snovita potraga za neznanim Kadatom - H. F. Lavkraft.


proza

            Ni u 2017. se nisam pretrgao od pisanja novih stvari, ali ja ionako nisam tzv. plodan pisac: samo jedna nova priča, ali pozamašna (preko 30 strana). Barem je smesta objavljena, i to na sasvim lepom mestu i u respektabilnoj (mewstly) družini.
Dakle, moja nova priča „Divlja kapela“ izašla je u antologija priča folklorne fantastike i horora U VRZINOM KOLU (Strahor, Beograd, 2017). Moj rivju ove knjige sledi uskoro!



naučni rad

            Pošto već svoje najzrelije (?) godine provodim kao nezaposleno lice, na Birou, naučnim radom bavim se tek rekreativno, koliko da ne zaribam sasvim, dok sam okupiran drugim prioritetima. Zato, u prošloj godini, jedan objavljen rad i jedno učešće na naučnoj konferenciji.

Nedavno je pokrenut novi naučni časopis pod rečitim nazivom – HUMANISTIKA, podnaslovljen kao „časopis za istraživanja u društvenim i humanističkim naukama“. U njegovom prvom broju objavljen je i moj naučni rad na temu srpskog horor filma. Evo ga ovde:


U četvrtak 12.10. u Zagrebu sam učestvovao na naučnom skupu NARACIJE STRAHA: ISTRAŽIVAČKI UVIDI, TEORIJSKI PROBLEMI I METODOLOŠKI IZAZOVI koji je organizovao Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb. Izlagao sam rad pod naslovom „Strava ili užas: lažna dilema“.
Ova rad će, nadam se, ove godine biti objavljen u zborniku sa ovog skupa.


naučno-popularni rad
(festivali, predavanja...)


Tribina:
„'Strašno žensko' u hororu: književnost i film“
28.03.
Beograd
Dom kulture Studentski grad
Učesnici: dr Dejan Ognjanović, Mladen Milosavljević
Moderatorka: Marija Stanojević


Predavanje:
„Tomas Ligoti – PISANJE U TAMI“
28.11.2017.
Beograd
Klub Ljubimac


Okrugli sto:
29.09.
Novi Sad
Moderator je bio Dragoljub Igrošanac (Beograd), a učesnici pored mene bili su: Goran Skrobonja (Beograd), Davor Šišović (Pazin) i Vladimir Krivošejev (Valjevo).
Fino je to sve bilo, besprekorno organizovano i u prijatnom ambijentu, a organizatori su sve panele snimili i okačili na Jutjub. Tako sada, ako želite, možete pogledati kako je to izgledalo i saslušati o čemu smo tom prilikom pričali. Kliknite OVDE.


Predavanje:
„Horor fantastika Lavkrafta i Ligotija“ (BeoKon 2017)
Učestvuju: Dejan Ognjanović i Bojan Bosnić
11.11.
Beograd
Dom omladine


Tribina:
Ciklus tribina:
STRIPOVI ZA SVE
31.05.
Beograd
Dom omladine
Dom omladine i IK Darkwood
Učestvuju:
Goran Skrobonja (pisac i prevodilac),
Dejan Ognjanović (pisac i kritičar),
Moderator: Milan Jovanović (urednik u Darkwoodu).


Predavanje:
„Uticaj Artura Makena na delo H.F. Lavkrafta“
03.06.
Beograd
„Polet“


Predavanje:
„Filmska kritika na blogu - lični ugao (The Cult of Ghoul)“
u okviru okruglog stola SMISAO FILMSKE KRITIKE
17.10.
Niš

+
objavljen tekst
„Dvesta godina od neprirodnog rođenja čudovišta sa zlatnim srcem“
Književna fantastika br. 4
Naravno, kao i u ranijim brojevima KNJ.F. i u ovome možete naći moj prilog. Ovog puta u pitanju je opširan intervju koji sam vodio sa vodećim svetskim ekspertima za gotsku književnost na temu večnosti mita o FRANKENŠTAJNU. Na engleskom je ovaj intervju bio deo velikog temata koji sam priredio i napisao za kanadski magazin RUE MORGUE i za koji sam bio nominovan za Rondo Haton nagradu. Sada možete, ekskluzivno, na srpskom, da pročitate taj tekst.

+
masterklas
13. Grosman festival
jul 2017
Ljutomer, Slovenija
- Hari Kumel

- Serđo Stivaleti
Vodio sam javne razgovore na ljutomerskom trgu sa ovom dvojicom velikana horor fantastike.

+
I dalje pišem za RUE MORGUE, vodeći svetski magazin o hororu u svim medijima: prikazi knjiga i filmova, članci, temati...


nagrade

            U Srbiji i dalje ništa, ali u belome svetu – zamalo!
U rano proleće 2017. objavljene su nominacije za 15. godišnju Rondo Haton nagradu, koja se dodeljuje za doprinos proučavanju i popularizaciji klasičnih dela horora. Ovo priznanje postoji od 2002. godine, a dodeljuje se nakon glasanja na kome učešće mogu uzeti svi ljubitelji horora širom sveta. Svaki od predloženih kandidata nominovan je zbog naročito značajnog rada ili dostignuća u 2016. godini.
Ove godine bio sam nominovan za Rue Morgue temat o 200 godina Frankenštajna iz broja171, koji čine tri povezana eseja: „Madness, Myth and the Modern Prometheus“, „Endowed by Lightning“ i “Curse of Creation”.            Na kraju sam se našao u najužem izboru, među top-5 („honourable mentions“).


promocije


Promocije edicije POETIKA STRAVE

27.03.
Beograd
Kafe-knjižarica „Ljubimac“
Učestvuju: Dejan Ognjanović, urednik edicije,
i Igor Stanojević, novinar i reditelj
 

14.05.
STRAVA na Čumić Book Festu 2017
Beograd,
Makart


jul
Na Grosman festivalu
Ljutomer, Slovenija


28.09.
u klubu kulture „Crna ovca”
Novi Sad



Promocije knjige VIŠE OD ISTINE
 
20.06.
Beograd
Muzej kinoteke
Đorđe Kadijević, Dejan Ognjanović i Ivan Velisavljević

12.09.
Beograd
Filmski centar Srbije
Đorđe Kadijević, Dejan Ognjanović i Milan Milosavljević

13.09
Kragujevac
Studentski Kulturni Centar
Đorđe Kadijević, Dejan Ognjanović i Nenad Glišić

13.11.
Niš
Mala sala NKC-a (Palilula)
Đorđe Kadijević, Dejan Ognjanović i Dejan Dabić


17.11.
Loznica
Galerija Miće Popovića i Vere Božičković-Popović
Đorđe Kadijević, Dejan Ognjanović i Dajana Đedović


intervjui


            Ko pita – ne skita! A naročito ako Gula pita. Evo ko me je šta prošle godine pitao, a na linkovima imate i moje odgovore...

petak, 13. januar 2017.
            O prevođenju, Orfelinu, Poetici strave, Zavodniku, blogu...

U ponedeljak 21.08.2017. niški dnevni list Narodne novine objavio je intervju sa mnom. Taj tekst je, zajedno sa slikama, zauzeo više od 2/3 strane posvećene kulturi.
Glavni povod za razgovor bio je nedavni izlazak knjige Više od istine i njena promocija na festivalu Grossmann.
 

Već neko vreme postoji simpatičan portal pod nazivom Autostoperski vodič kroz fantastiku, posvećen popularizaciji svih oblika fantastike kod nas, pa tako i horora. I mene su intervjuisali u julu, i taj intervju objavili.
            O doktoratu, uređivanju, domaćoj žanr-sceni, Lavkraftu...

Dao intervju i za relativno novi portal „Naše malo skladište“. Obratite pažnju: postavili su mi nešto originalnija i ređa pitanja nego inače, pa ovo može biti zanimljivo i onima koji napamet znaju sve moje intervjue – a znam da takvih ima među vama!
O tome šta me je plašilo kad sam bio dete, o najkvalitetnijem horor autoru svih vremena, o Stivenu Kingu, zašto horor kao žanr nije previše zastupljen u Srbiji, o muzici koja me inspiriše, šta bih poručio nekome ko se upušta u pisanje horor priča ili romana...
 
           

          ostalo

Imao sam tu čast da tokom 2017. godine u dva navrata, tj. u dva konkursa, budem član komisije Filmskog centra Srbije, u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje kratkometražnih igranih filmova (a u drugom naletu još i u komisiji za kratki eksperimentalni i „zahtevnog sadržaja“). Dao sam svoj doprinos da se poguraju neki kvalitetni horor i SF projekti... Više detalja ovde: Horor i fantastika na konkursu Filmskog centra Srbije.


RTS je prošlog leta, nedeljom  uveče, emitovao ciklus od 13 filmova kultnog italijanskog režisera Marija Bave. Reč je o prvom obimnom predstavljanju ovog značajnog, a ipak skrajnutog autora, na srpskim televizijama. Urednik filmskog programa RTS-a Nikola Popević (nekadašnji, a i dalje povremeni saradnik ovog bloga) zamolio me je da, ovom prigodom, napišem uvodni tekst kojim će ovaj zaista unikatno vredan ciklus biti najavljen na sajtu RTS-a. Tu najavu možete čitati OVDE.





Pred sam kraj godine izašao je FILAŽ br. 14 koji sam ko-uredio i par tekstova napisao – uskoro sledi najava, opis i ovo-ono.



POSTAO SAM UJAK (PO DRUGI PUT)!
Dobrodošao, mali Dule...