среда, 24. јануар 2018.

DREVNA SVETLA sjaje!



            Veoma sam srećan što mogu i slikovito da se pohvalim onim što Orfelinovi pretplatnici već desetak dana unazad znaju: naime, iz štampe je izašla 9. knjiga naše edicije „Poetika strave“ – zbirka od osam odličnih priča Aldžernona Blekvuda pod naslovom Drevna svetla.

Svih osam po prvi put se nalazi na srpskom, i to u mom izboru, a u prevodu Save Kuzmanovića, koji se već pokazao na prevodu naše prve knjige Blekvudovih remek-dela, Vrbe,  a povrh svega tu su i odlične ilustracije Tijane Jevtić.

Da, Vrbama smo i započeli ovu ediciju, pre četiri godine, i iskren da budem – tada nisam smeo ni da očekujem da će ona zaživeti i doći do čak devet naslova (a u pripremi su još četiri za ovu godinu: dva romana i dve zbirke priča – najava stiže početkom februara).

Ovo tim pre što je Blekvud bio totalna nepoznanica: u to vreme na srpski nije bila prevedena nijedna jedina priča ovog prvorazrednog majstora strave, a budući da nema ni poznatih filmskih ni strip ni video-igričastih adaptacija, odnosno da je njegovo ime prilično opskurno u okvirima tzv. pop kulture (hell, čak i hevimetalci ga retko pominju u pesmama!), nismo znali šta možemo da očekujemo od srpske publike, i to dvojako.
Kao prvo, nismo znali kako će ona reagovati u pogledu kvalitetnog horora koji smo nameravali da joj ponudimo, budući da su ovdašnji čitaoci doskora uglavnom bili navikli na treš izdanja trešoidnih i/ili bestseler pisaca nominalno istog žanra (slab izbor imena i dela; kičaste korice i svekoliki nedizajn; traljavi prevodi; mek povez i loš papir; odsustvo ozbiljnih pratećih tekstova, itd). Kao drugo, dilema je bila i po pitanju prijemčivosti samog Blekvuda, čije ime ovde ipak nema ni izbliza takav status kakav imaju Lavkraft, King, Barker, Simons itd.
Ili ga barem nije imalo do pojave Vrba. A onda se desilo, na moje veliko čuđenje ako ne i zaprepašćenje, da je ta knjiga vremenom doživela i drugo izdanje, što znači da je do sada skoro 2.000 ovdašnjih čitalaca spoznalo i prepoznalo kvalitet Aldžernona Blekvuda.

Otud je pojava nove zbirke njegovih priča bila neminovna. I odmah da naglasim – glavni razlog za ovu knjigu je činjenica da Blekvud ima toliko mnogo vrlo dobrih i odličnih priča; vaš fidbek nam je samo dao krila da vam i njih predstavimo.
Elem, neki horor pisci svoj vrhunski uticaj postižu u relativno malom broju dela: skoncentrisano, izoštreno uspevši da sve svoje zaista najbolje stvari fokusiraju u 5-10 priča, taman za jednu poveću knjigu. Takvi su, recimo, Le Fanu i Maken. Naravno, ko se primi na njihove fantastične svetove, može da „šara“ dalje i iščitava i njihove druge priče – ali garantujem da neće naći ništa bolje od onoga što sam već probrao za zbirke priča kod „Orfelina“.
S Blekvudom je nešto ređi slučaj: naime, on je svoje kvalitete rasprostro kroz daleko veći broj priča; odnosno, mnogo veći deo njegovog opusa (oko polovine, ako ne i malo više) je iznadprosečan, mnogo više njegovih priča može se nazvati vrlodobrim, odličnim i izuzetnim, i po tome je on sličan svom sledbeniku, Lavkraftu. Naravno, i po mnogo toga drugog, ali o tome možete čitati u mojim pogovorima (i u Poetici horora iz koje je sve ovo proizašlo).
To, praktično, znači da ako odaziv na Drevna svetla bude dobar kao na Vrbe, možete očekivati najmanje još jednu ako ne i dve zbirke Blekvuda u narednim godinama. Jeste; ima on najmanje još 15-20 priča i novela za koje mogu potpisati da su natprosečne i vrlo vredne pažnje. Ali do tada, prvo apsolvirajte OVU zbirku.

Drevna svetla nije navrat-nanos nabacana gomilica priča: radi se o konceptualnoj zbirci za koju sam odabrao najbolje Blekvudove priče u kojima je njegova opsesivna tema – PRIRODA – najsnažnije prisutna. 

A zahvaljujući lutalačkom životu ovog pisca, u njegovom slučaju Priroda je veoma raznovrsna, i ove priče vas vode na jezovita putovanja od prividno pitomih engleskih vilonosnih šumaraka do divljih kanadskih šuma i jezera gde caruju duhovi životinja i stari indijanski bogovi, pa do nedostižnih(?), snegom okovanih  vrhunaca švajcarskih Alpa čija fascinantna lepota zavodi i ubija, pa nazad do engleskih pustara i vresišta u čijem gustom rastinju u posebnim noćima zrače vilinske staze...


Ali kad kažem "vilinske" - ne očekujte ljupka i benevolentna bića iz Diznijevih crtaća, već čudne, jezive i često zloćudne "vile" sličnije "malom narodu" iz Makenovih priča...


Ukratko, veliki je Blekvud, u šta ste se već uverili u Vrbama, a što dalje možete potvrditi Drevnim svetlima. Ovu knjigu i dalje možete naručiti kod Orfelina, ima je u svim većim knjižarama u zemlji, a ako je želite direktno od uredniak edicije – možete je naručiti i od mene (dok traju zalihe). Cena je 900 din + ptt, dakle ukupno 960 din. Pišite na dogstar666 at yahoo dot com i naručite svoj primerak...